За час карантину в Рівненській службі зайнятості зареєструвалися понад 2,4 тисячі безробітних

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Загалом, протягом січня-березня 2020 року послугами служби зайнятості скористалися 35,4 тис. осіб, в тому числі  16,7 тис. безробітних громадян. Працевлаштовано за сприяння служби зайнятості 8,5 тис. осіб. При цьому 68% з них працевлаштовано оперативно до набуття статусу безробітного. Із загальної чисельності працевлаштованих, 876 осіб мали додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, у тому числі 164 особи з інвалідністю.

На нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 124 безробітних громадян, у тому числі 39 осіб з числа недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці та 85 осіб, які працевлаштовані на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності.

За направленням державної служби зайнятості професійне навчання проходили 2,2 тис. безробітних. У громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 0,8 тис. осіб.

3,9 тис. роботодавців поінформували центри зайнятості області про наявність 11,8 тис. вакансій. Обласною службою зайнятості укомплектовано 8,3 тис. (або 70%) вакансій.

Станом на 1 квітня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в центрах зайнятості області становила 11,8 тис. осіб, з них 7,0 тис. осіб (59%) становили жінки,  4,0 тис. осіб (34%) – молодь у віці до 35 років, 6,4 тис. осіб (54%) – особи, які проживають у сільській місцевості. На початок квітня 2020 року 9,8 тис. осіб отримували допомогу по безробіттю, середній розмір якої у березні 2020 року становив 2998 грн (у березні 2019 року – 2426 грн).

Кількість вакансій у базі даних обласної служби зайнятості, станом на 1 квітня 2020 року, становила 1,7 тис. одиниць, що на 28% менше показника відповідного періоду минулого року. У середньому на 1 вакансію претендували 7 безробітних (у відповідному періоді минулого року – 6).

Попри введення карантину та встановлення обмежувальних заходів з метою захисту здоров’я громадян, Рівненська обласна служба зайнятості продовжує працювати в штатному режимі. З початку карантину в Рівненській обласній службі зайнятості зареєструвалися понад 2,4 тис. нових безробітних, особливо реєстрація збільшилася у квітні.

Наразі у центрах зайнятості/філіях діє тимчасовий порядок обслуговування клієнтів, який визначено постановою Кабміну №244 від 29 березня 2020 року «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу». Цей порядок передбачає, що на період дії карантину статус безробітного надається з першого дня подання заяви про надання статусу безробітного, виплата допомоги по безробіттю призначається з першого дня реєстрації. Громадяни, які виявили бажання зареєструватися в центрі зайнятості, можуть за спрощеною процедурою подати відповідні заяви на електронну пошту центру зайнятості/філії, де людині зручно перебувати на обліку, абочерез скриньку для прийому кореспонденції у центрі зайнятості/філії. Фахівець центру зайнятості/філії повідомитьщодо ухваленого рішення. Нагадуємо, що впродовж 10 днів після завершення карантину до центру зайнятості/філіїнеобхідно буде подати оригінали документів.

Читайте також