За час повномасштабної війни на Рівненщині народилося більше двох тисяч немовлят

У період з 24 лютого по 31 травня у Рівненській області народилося 2373 дитини.

Про це повідомляють у Рівненській ОДА. Загалом із початку війни лікарі в Україні прийняли понад 48 тисяч пологів. 

У МОЗ поінформували, як вагітні жінки можуть отримати медичну допомогу в умовах воєнного стану. Так, незалено від того, чи ставала вагітна раніше на облік, вона може обрати будь-яку найближчу лікарню, яка надає медичну допомогу за пакетом "Ведення вагітності в амбулаторних умовах" та розраховувати на медичний супровід безкоштовно.

Це стосується і тих жінок, які вимушено переїхали в інший регіон через бойові дії. Також в умовах воєнного стану лікарі можуть прийняти вагітних без направлення.

У медичних закладах, які мають відповідний договір з НСЗУ, вагітні жінки мають можливість  безоплатно проходити обстеження та отримувати весь перелік необхідних послуг — від розробки індивідуального плану ведення вагітності до необхідних лабораторних аналізів та інструментальних обстежень.

На пологи потрібно брати, за можливості, посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Якщо жінка не має чогось з вказаного переліку, їй не відмовлять у наданні медичної допомоги.

Безоплатні пологи включають надання медичної допомоги під час пологів черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарський розтин.

А також знеболення під час пологів, оперативних втручань та післяпологових процедур; моніторинг стану породіллі та дитини, усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця, щеплення дитини за Календарем, харчування в стаціонарі.

Читайте також