За обміном до США: програми для рівненських студентів

Якщо ти студент або молодий викладач і мрієш побувати в Сполучених Штатах - читай, як це зробити, в матеріалі «РівнеМедіа». Не прогав можливість поїхати на навчання або стажування до Америки!

Ось уже понад 15 років в Україні діє ряд програм ім. Фулбрайта, які дають можливість усім охочим отримати грант на реалізацію своїх наукових досліджень. За ці роки вже більше 1000 українців навчалися, стажувалися і викладали у США. У свою чергу, 700 американців займалися науковою працею і проводили лекції в українських вишах.

У переліку програм ім.. Фулбрайта - 7 конкурсів для студентів, молодих викладачів, дослідників, аспірантів і фахівців соціально-гуманітарного профілю. Зокрема, для наймолодших із цього переліку триває реєстрація на наступні програми:

Fulbright Graduate Student Program

Навчання в американських університетах від 1 до 2 років на здобуття ступеня магістра. У конкурсі можуть брати участь студенти старших курсів, випускники ВНЗ. Система цього рівня освіти передбачає широкий спектр можливостей: здобуття магістерського ступеня (master`s program); навчання за суміжною спеціальністю; підготовка до кваліфікаційних іспитів і вступу до аспірантури (doctorate program).

Конкурсанти можуть подаватись на магістерську програму у США з тієї спеціальності, з якої вже отримали диплом в Україні або іншій країні, або з суміжної до зазначеної в дипломі спеціальності.

Бажаючим податися з відмінного зазначеного в дипломі фаху, повинні мати досвід роботи за цією спеціальністю (не менше 1-2-х років) або володіти базовими знаннями та навичками з цієї спеціальності, одержаними завдяки проходженню стажувань, тренінгів, сертифікатних та інших освітніх програм.

Вимоги до кандидатів:

• мати українське громадянство та проживати в Україні;
• володіти англійською мовою на рівні, достатньому для професійного спілкування в англомовному академічному середовищі;
• мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії (у серпні 2018 р.)
• повернутись в Україну на 2 роки після завершення терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, яку отримують учасники програм обмінів;

Умови гранту:

• оплата навчання в університеті
• щомісячна стипендія
• медичне страхування
• квиток в обидва боки

Документи приймають до 16 травня щороку.
Координатор програми — Інна Бариш [email protected]; [email protected]
Асистент програми — [email protected]

Fulbright Foreign Language Teaching Assistant (FLTA) Program на 2018-2019 академічний рік

FLTA Program - програма для енергійних освітян-початківців, зрілих у судженнях, надійних, із належним рівнем професійності; спроможних успішно виконувати функції і викладача, й асистента; легко уживатися у студентську атмосферу з проживанням у гуртожитках включно, рівно ж як і гідно входити у коло викладачів та співробітників гостьової інституції.

Стажування з викладання української мови (асистенція американським викладачам) в університетах/коледжах США тривалістю дев`ять місяців.

У конкурсі можуть брати участь викладачі-початківці та молоді фахівці, які є спеціалістами з лінгвістики, української літератури, перекладацьких студій, комунікацій, журналістики, американських студій, викладання англійської мови. Кандидати повинні мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії (липень 2018 року).

Вимоги до кандидатів:

• мати українське громадянство та проживати в Україні на час проведення конкурсу (упродовж усіх етапів конкурсного відбору й до моменту прийняття та остаточного ухвалення рішення щодо участі у Програмі);
• мати щонайменше диплом бакалавра на час призначення стипендії - липень 2018 року;
• вільно володіти англійською мовою; на підтвердження рівня підготовки результати відповідних мовних іспитів мають бути наступними: paper based TOEFL - 550 балів; CBT TOEFL - 213; iBT - 79-80 балів; International English Language System Testing - 6.0;
• закордонний паспорт, дійсний хоча б до 31 грудня 2019 року;
• повернутись в Україну на 2 роки по завершенні терміну гранту відповідно до вимог візи J-1, що її отримують учасники програм обмінів.
Умови гранту:

Програма розпочинається у серпні з обов`язкової тижневої ознайомчої сесії й триває 9 місяців; не передбачає отримання ступеня по її завершенні.

Коло обов`язків учасників Програми включає асистенцію у викладанні української мови - 20 годин на тиждень; студіювання у кожному семестрі мінімум двох дисциплін, одна з яких американістика; позауніверситетське спілкування із членами громади: організація й проведення культурно-освітніх подій, зустрічей, мовних клубів тощо.

Після першого семестру стипендіати з країн-учасниць Програми - близько 400 осіб - зустрінуться на об`єднавчій конференції, аби поділитись своїми напрацюваннями й обговорити успішні викладацькі практики.

Учасники Програми отримують:

• щомісячну стипендію;
• медичне страхування;
• квиток в обидва боки.

Документи приймають до 1 червня 2017 року.

Охочим взяти участь потрібно заповнити онлайнову анкету до 1 червня 2017, 24:00; надіслати поштою або принести документи потрібно не пізніше 1 червня за адресою:

Офіс Програми імені Фулбрайта
вул. Еспланадна, 20, кiмн. 904, Київ 01001
Координатор програми - Анна Пасенко [email protected], [email protected]

Програми студентського обміну для українських студентів дозволяють відправитися на деякий час за кордон, знайомитися із культурою країни, вдосконалити іноземну мову і працювати. Ці програми навчання в першу чергу розраховані на тих людей, які серйозно мають намір навчатися в американському виші та ставлять для себе це як основну мету.

Інформацію щодо критеріїв відбору, комплекту документів та етапів конкурсу можна знайти на сайті Fulbright Ukraine

Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також