За порушення трудового законодавства роботодавці Рівненщини сплатять понад 1 мільйон гривень штрафних санкцій

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Рівненській області Віталій Чуй, питання виплати заробітної плати та офіційного працевлаштування було і залишається пріоритетним напрямом роботи податкової служби. Адже від величини страхового стажу та розміру заробітної плати, з якої сплачені внески, залежить рівень соціального та пенсійного захисту громадянина. Крім того, нелегальна заробітна плата не тільки послаблює соціальний захист працівників, а й зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.

Так, ГУ ДПС у Рівненській області протягом січня – червня поточного року встановлено 32 випадки порушень підприємствами та фізичними особами – підприємцями виплати заробітної плати (або інших доходів) громадянам. За результатами проведених перевірок додатково донараховано до бюджету 923,3 тис. грн. ПДФО, 77,5 тис. грн. військового збору та 73,6 тис. грн. єдиного внеску.

Крім того, за результатами здійснених перевірок виявлено використання праці 107 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

«Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати. Коли вони  надають згоду працювати на таких умовах, то самі позбавляють себе соціальних гарантій. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Відповідно, коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення.

Тому, звертаюсь не тільки до роботодавців - легалізуйте зайнятість своїх працівників та відмовтесь від зарплати «в конверті», а й до працівників – не лишайте себе та свою родину соціальних гарантій, погоджуючись на нелегальну роботу»,- зазначає Віталій Чуй.

 

Читайте також