За сім днів зафіксовано 28 порушень природоохоронного законодавства, - Рівненський рибоохоронний патруль

У період з 21 по 27 листопада 2019 року державні інспектори Рівненського рибоохоронного патруля зафіксували 28 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, було складено один протокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП та 20 – за ч. 3 ст. 85  КУпАП. Крім того, оформлено сім актів виявлення та вилучення безхазяйного майна, згідно якими вилучено 25 од. заборонених знарядь лову.

«Загалом, накладено штрафів на суму 1 224 грн. Збитки, завдані рибним запасам, склали 3 179 грн. У порушників вилучено 3 кг водних біоресурсів, одне заборонене знаряддя лову та один човен Одну справу передано до судів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності» - повідомив заступник начальника Управління Держрибагентства у Рівненській області Олександр Новак.

Для прикладу, 26 листопада 2019 року Рівненській рибоохоронний патруль задокументував порушення правил рибальства. Інцидент стався на березі р. Стир , поблизу с. Вербень Демидівського району Рівненської області. Чоловік мав намір здійснити вилов водних біоресурсів забороненими промисловим знаряддям лову – «екраном».

27 листопада  інспекторським складом було викрито аналогічне порушення. На березі Хріницького водосховища, поблизу с. Товпижин було виявлено громадянина, який мав намір здійснити вилов водних біоресурсів забороненими промисловим знаряддям лову –сіткою.

Проте, завдяки оперативності рибоохоронного патруля, громадяни не встигли завдати шкоди рибному господарству. На осіб було оформлено протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 3 ст. 85 КУпАП.

Того самого дня, під час рибоохоронної роботи державні інспектори на Хріницькому водосховищі, поблизу с. Товпижин Демидівського району зафіксували грубе порушення природоохоронного законодавства. Рибалка здійснював вилов водних біоресурсів за допомогою колючого забороненного знаряддя лову – «острогою». У чоловіка вилучено 3 кг риби, а саме: плітка – 7 екз., щука- 7 екз., окунь – 2 екз. та лящ -1 екз. Сума збитків, завданих рибному господарству, становить 3 179 грн. Складено протокол про адміністративні правопорушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справи направлені до районного суду Рівненської області для притягнення порушників до відповідальності. Незаконно добуті водні біоресурси  та знаряддя лову вилучені.

З метою попередження порушень у сфері рибоохоронного законодавства працівниками відомства активно ведеться масово-роз’яснювальна робота серед населення області.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись природоохоронного законодавства. У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти за номерами телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 540-53-90.

Довідкова інформація:

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 340 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу.

Читайте також