За скільки годин до сну можна їсти, щоб не погладшати

Фото - ілюстративне

Все залежить від того, чим ви збираєтеся перекусити.

Часто можна почути, що для збереження гарної фігури не варто їсти після шостої вечора. Також є думка, що краще орієнтуватися на свій графік і влаштовувати останній прийом їжі як мінімум за 2-4 години до сну. Обидва цих твердження мають сенс, хоча і за аксіому їх приймати не варто. Розбираємося разом.

Чи можуть пізні прийоми їжі нашкодити фігурі

В залежності від часу доби наш організм по-різному справляється з їжею. Вночі їжа довше залишається в шлунку, а на її засвоєння йде менше енергії. Крім того, пізній прийом їжі може уповільнити метаболізм. В одному невеликому експерименті помітили, що коли учасники з'їдали щільний перекус за годину до сну, то спалювали на 15 г менше жиру в добу, ніж коли споживали ту ж порцію на сніданок.

В іншому дослідженні за участю 20 чоловіків і жінок з'ясували, що якщо повечеряти о шостій вечора - за три години до сну, то окислення жирів буде на 10% вище, ніж якщо зробити це о 22 годині. Схожі дані отримали в двотижневому дослідженні за участю 11 жінок. Учасниці, які влаштовували перекус на 200 ккал в 10 ранку, спалювали на добу на 6,2 г жиру більше, ніж жінки, їли в 11 вечора (окислення жирів збільшилося на 12%). Крім того, щільний пізній прийом їжі може перешкодити вам вчасно заснути і добре виспатися, а недолік сну збільшує апетит.

О котрій варто влаштувати останній прийом їжі

Намагайтеся їсти о 18-19 годинах. Такий графік прийому їжі може прискорити окислення жирів, поліпшити чутливість до інсуліну і сприяти схудненню. Так, в експерименті за участю 12 здорових молодих людей денний прийом їжі - з 8 до 19 годин - забезпечив переваги для фігури в порівнянні з більш пізнім режимом - з 12 до 23.

При однаковій калорійності раціону ті, хто закінчував їсти о 7 вечора, за 8 тижнів скинули вагу і схудли в талії.

Але якщо через роботу та інші справи ви не можете сісти за стіл до 20-22 години, не варто йти на жертви і лягати спати голодним. Пізня вечеря не обов'язково призведе до набору ваги, а рання - до схуднення. Якщо ж ви прагнете до схуднення, спробуйте замінити повноцінний прийом їжі на високобілковий перекус.

Коли можна з'їсти останній перекус

Невеликі високобілкові перекушування за 30 хвилин до сну не тільки не зашкодять вашій фігурі, але і можуть допомогти з схудненням. Два невеликих експерименту за участю молодих чоловіків і жінок показали, що 30-48 г протеїну за 30 хвилин до сну збільшують витрату енергії на наступний день на 4-5,5%. Крім того, є дані, що порція порошкового протеїну за півгодини до сну збільшує відчуття ситості на наступний день. Принаймні, це справедливо для жінок із зайвою вагою. Таким чином, ви не тільки ляжете спати ситим і без тяжкості в шлунку, але і будете витрачати більше енергії і менше їсти на наступний день.

Читайте також