За та проти: у Рівному тривають пристрасті навколо будівництва «Кроноспану»

Лише троє з восьми заявлених депутатів взяли участь у черговому засіданні тимчасової комісії для вивчення ситуації довкола будівництва підприємством «Кроноспан» деревообробного заводу в селі Городок, а також ймовірного шкідливого впливу від його діяльності на довкілля. Тому зібрати кворум не вдалося. Однак це не завадило активно подискутувати учасникам заходу – мешканцям Городка, активістам, екологам та їх опонентам - представникам «Кроноспану».

Голова комісії Ірина Пилипчук зачитала присутнім результати досліджень різних інстанцій щодо ситуації із забрудненням довкілля в селі Городок та прилеглих населених пунктах. Комісія з’ясувала, що показник частки онкохвороб та захворювань дихальних шляхів у Городку вищий, ніж такий же показник мешканців інших сіл, поблизу яких відсутні великі промислові підприємства. Застерігають від будівництва «Кроноспану» і екологи.

– Деякі показники в 50 разів перевищують допустимі норми. Треба говорити про те, що ми плануємо викидати надміру. Вже зараз повітря в селі Городок забруднено. Ми за нові інвестиції в область, однак в зв’язку з існуючим забрудненням території Городка, існують обмеження. Ми будемо раді, якщо ви там розмістите підприємство, яке не буде шкодити – збірка комп’ютерів, сонячні електростанції чи будь-що інше, що не буде забруднювати довкілля, – наголосив керівник ГО «Екоклуб» Андрій Мартинюк.

На противагу позиції активістів та екологів, представники заводу «Кроноспан» наводять аргументи появи більше 200 робочих місць, що в перспективі отримає Рівненщина. Крім того, розповідають про успішну діяльність «Кроноспану» у сусідній Польщі.

Водночас член комісії та депутат Рівнеради Юрій Сухий мав можливість побувати на ідентичному підприємстві в Польщі і розповів, що не все так гладко, як зазначають у «Кроноспані». Діяльність заводу потребує великої кількості деревини, а викиди в атмосферу дійсно перевищують допустимі значення.

Врешті наявні на засіданні члени комісії вирішили дочекатися своїх колег, а також звіту від Департаменту екології Рівненської ОДА.

– Наразі ми не можемо прийняти рішення від комісії, бо немає кворуму. Ми будемо намагатися додзвонитися до своїх колег і будемо запрошувати їх прийняти участь у наступному засіданні комісії, – додала голова комісії Ірина Пилипчук.

Троє учасників засідання написали колективне звернення до інших членів комісії, щоб якомога швидше донести до департаменту екології усі ризики від деревообробного підприємства «Кроноспан». Звіт мають оприлюднити 15 лютого.

Читайте також