За тиждень на Рівненщині на кір захворіло 17 людей

За минулий тиждень в Рівненській області 17 людей захворіло на кір, з них 7 дітей. І хоча це найнижча захворюваність з початку року, але говорити про те що кір відступає зарано. Для успішного подолання спалаху кору необхідно забезпечити належне охоплення всіх підлягаючих щепленнями КПК вакциною. Однак рівень вакцинації в області не досягає тих показників при яких циркуляція вірусу кору припиняється. Про це повідомляє завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктор Мороз.

За 1 півріччя вакциновано проти кору 42,6% дітей у віці 1 рік. Незадовільно проводяться щеплення у Рівненському районі, де вакциновано лише 27,3% дітей, а також у Острозькому (26,3%) та Корецькому (28,4%) районах. Ревакцинація проти кору дітей у віці 6 років виконана на 55,4%. Найгірше виконання у м. Дубно (35,1%) та у Здолбунівському (41,7%) і Радивилівському (46,8%) районах. До цього часу залишаються не щепленими проти кору діти, які повинні були отримати щеплення у минулих роках. Зокрема вакцинація дітей старше 2 років виконана на 44,7% (Рівненський район – 25,0%, м. Дубно – 25,3%), а ревакцинація дітей старше 7 років на 69,9% (Рокитнівському – 41,9%, Рівненському – 44,8%). Загалом в області, станом на 01.07.2019 р., є 7310 дітей, які до цього часу не отримали щеплення проти кору.

Щоб з початку осені не мати чергового підйому захворювання на кір потрібно у липні - серпні, перед навчальним роком, охопити профілактичними щепленнями всіх не щеплених дітей. Нагадую для батьків, завідувачів дитячих дошкільних закладів та директорів шкіл, наявність щеплень за календарем, це обов’язкова вимога для відвідування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.

Щеплення проти кору потребує і доросле населення. Згідно наказу МОЗ від 23.04.2019 № 958 дорослим за відсутності протипоказань, що наведені в інструкції із застосування вакцини, роблять щеплення без обмежень за віком, якщо вони не хворіли на вказані інфекції та/або не мають зазначеного в медичній документації підтвердження введення двох доз вакцини, або мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності специфічних антитіл IgG.

Читайте також