За тривалі прогули уроків без причини батьки школярів сплачуватимуть штраф

Фото - ілюстративне

Інформація про те, що батьки школярів, які систематично прогулюють заняття, платитимуть штрафи, яка днями з’явилася в ЗМІ, швидко розлетілася мережею. У постанові Кабінету міністрів № 684 сказано, що при відсутності учнів, які не досягнули повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів поспіль з невідомих причин або без поважних причин навчальний заклад невідкладно зобов’язаний надати інформацію службі у справах дітей, а ті, в разі потреби – повідомити поліцію, після чого батькам може загрожувати штраф.

На ділі ж, нічого нового в цій постанові немає, оскільки вона була прийнята ще 13 вересня 2017 року. Людмила Куса, юрист Gracers Law Firm, в коментарі пояснила, що після того, як навчальний заклад повідомить до поліції про тривалу відсутність учня, Нацполіція і служба у справах дітей проводять перевірку, за результатами якої встановлюють наявність або відсутність в діях батьків дитини правопорушення, передбаченого ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей).

“Якщо органами Нацполіції буде встановлено, що неповнолітня дитина не відвідувала школу протягом 10 робочих днів поспіль з невідомих або без поважних причин, то на батьків такої дитини (як правило, на одного з) складається адміністративний протокол, який направляється до суду для розгляду. Якщо судом буде установлено, що мало місце ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов’язків, що спричинило за собою пропуск дитиною занять в школі, суд може прийняти рішення про притягнення батьків до відповідальності”, – пояснила Людмила Куса.

Вона додала, що за це правопорушення можна отримати попередження або штраф у розмірі від 850 грн до 1700 грн. Якщо ситуація повториться, то батькам загрожує штраф в розмірі від 1700 грн до 5100 грн.

“Такі штрафи почали діяти з серпня 2018 року, до цього штраф, який погрожував батькам, був від 17 до 51 грн. Слід зазначити, що ці норми законодавства не нові і діють вже два роки. А судова практика вже має прецеденти притягнення до відповідальності батьків за пропуск дітьми шкільних занять”, – підсумувала Людмила Куса.

Додамо, що йдеться саме про довгу відсутність неповнолітнього учня без будь-яких причин, а зовсім не про те, що штрафуватимуть всіх батьків, чиї діти пропустять кілька днів занять.

Читайте також