Заборона рабства, відкриття Північного полюсу та народження Мерлін Монро: перший день літа дуже багатий на події

http://sjogodni.org.ua

Сьогодні іменини у Анастасії.

Цей день в церковному календарі відзначений пам'яттю князя Івана Углицького. Також у церкві 1 червня відзначають день пам'яті преподобного Іоанна, єпископа Готфського, який жив у VIII столітті. В юності йому вдалося обійти святі місця. І коли він повернувся з мандрів, то зміг зайняти пост Готфського єпископа. Під час переслідування християн хазарами Іоанн переховувався від гонінь. Після смерті ватажка цього племені передбачив і свою смерть за 40 днів.

Саме з червня масово з'являються перші ягоди і гриби, а на полях колоситься жито. Згідно з народними віруваннями, з 1 червня "весна потом умивається, чесному народу в пояс кланяється, на чкрасне літо з-під білою руки дивиться". Існувало багато прикмет, пов'язаних з цим днем, люди 1 червня аналізували природні явища і намагалися передбачити погоду на найближчі дні і місяці.

У цей час спостерігається раннє цвітіння червоної конюшини, пізніх сортів смородини і конвалії. Селяни намагалися 1 червня посіяти цвітну капусту, зимову чорну редьку, квасоля, гарбуз. У грунті до цього часу закінчувалися заморозки, однак вважалося, що насадження краще закривати на ніч - ще може бути холодно.

Народні прикмети цього дня:

Перші дні червня дощові - літо буде посушливим, без великої кількості опадів

Прохолодна погода - прикмета до того, що ще 40 днів тепла не варто чекати

На Івана Довгого потрібно огірки сіяти - тоді вони вродять і дадуть багатий урожай

Перші два дні червня йде дощ - весь місяць сухим буде

Ворони сидять 1 червня, повернувши дзьоби в одну сторону - прикмета того, що сильний вітер буде найближчим часом.

Якщо людина народилася 1 червня, то буде любити дім і сім'ю.

Історичні події цього дня:

1494 — у казначейських звітах Королівства Шотландія зафіксована перша письмова згадка про шотландське віскі. Винокуром був монах Джон Кор.

1652 — почалася битва під Батогом між союзною армією Війська Запорозького і Кримського Ханства під проводом Богдана Хмельницького проти війська Речі Посполитої під командуванням Мартина Калиновського. Була однією з важливих подій в ході Хмельниччини і завершилася перемогою союзників.

1831 — під час дослідження Арктики англійський мандрівник Джеймс Кларк виявив місцезнаходження Північного магнітного полюсу Землі.

1845 — зафіксовано рекордний за дальністю переліт домашнього голуба — він подолав відстань довжиною 11 тисяч кілометрів (Намібія-Лондон) за 55 днів.

1862 — рабство в США заборонене на всій території країни.

1935 — у Великій Британії запроваджено номерні знаки до автомобілів і обов'язкову здачу екзаменів на водійські права.

1938 — у США вийшов 1-е число журналу коміксів «Action Comics», в якому з'явився славнозвісний нині Супермен. Авторами коміксу були Джеррі Сігел і художник Джо Шустер, а за сюжетну основу взято біблійну легенду про Мойсея, батьки якого, щоб врятувати життя сину, були змушені підкинути його чужим людям. Перша новела коміксу розповідала про народження маленького хлопця на ім'я Кал-Ел на планеті Криптон, якого незадовго до вибуху планети ракетою відправили на Землю. Перші примірники «Action Comics» коштували 10 центів, а 1995 на аукціоні за них давали вже по 75 тисяч доларів.

1943 — над Біскайською затокою німці збили літак, в якому, на їхню думку, з Ліссабона до Лондона летів британський прем'єр Вінстон Черчилль. Насправді ж це був звичайний цивільний літак, всі пасажири котрого загинули, включно з британським актором Леслі Говардом, славетним виконавцем ролі Ешлі Вілкіса у фільмі «Розвіяні вітром».

1967 — диск The Beatles «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» став «золотим» у Великій Британії та США і вийшов на першу позицію в хіт-парадах цих країн (у США він протримався в лідерах 19 тижнів, у Великій Британії — 27). Згодом «Sgt. Pepper's» отримав чотири нагороди «Ґремі».

1969 — у Канаді на радіо і телебаченні заборонено рекламу тютюнових виробів.

1980 — почав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN), який, за словами його власника Теда Тернера, буде в ефірі «до кінця цього світу».

1988 — президент США Рональд Рейган і радянський лідер Михайло Горбачов обмінялися в Москві ратифікаційними документами по договору про скорочення ядерних ракет середнього радіусу дії, підписаного у грудні 1987 року.

1990 — на екрани США вийшов фільм «Згадати все» за участю Арнольда Шварценегера.

1990 — у Вашингтоні президент США Джордж Буш та радянський лідер Михайло Горбачов підписали договір про припинення виробництва хімічної зброї та скорочення вже існуючих її арсеналів.

1 червня народились:

1804 — Глінка Михайло Іванович, російський композитор († 15.02.1857).

1871 — Аліс Гі-Бланше, французький кінематографіст, перша в історії жінка-кінорежисер та продюсер.

1926 — Мерилін Монро (Норма Джин Бейкер Мортенсон), кіноактриса (Джентельмени надають перевагу блондинкам, Автобусна зупинка, Асфальтові джунглі, Діаманти — найкращі друзі дівчат, У джазі тільки дівчата) († 5.08.1962).

1935 — Норман Фостер, британський архітектор, один з творців стилю хай-тек; лауреат Імператорської, Прітцкерівської (1999) премій та премії «Квадрига» (2003).

1937 — Морган Фрімен, актор (Водій міс Дейзі, Слава, Непрощенний, Робін Гуд: принц злодіїв, Цілуючи дівчат, Гроза).

1963 — Алан Чарльз Вайдлер, англійський рок-музикант (клавішник, співак; Depeche Mode: Shake the Disease, Black Celebration, Music for the Masses).

1974 — Аланіс Моріссетт, канадська співачка, лауреат «Гремі» (Jagged Little Pill [1995]).*

Цього дня померли:

1841 — Ніколя Аппер, французький винахідник; розробив метод консервації продуктів (т. зв. апертизація)

1968 — Гелен Келлер, сліпоглуха американська письменниця, громадський діяч і викладач.

1999 — Крістофер Кокерелл, британський інженер, винахідника судна на повітряній подушці.

2008 — Ів Сен-Лоран, французький модельєр.

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також