Захисники підозрюваних в організації втечі чоловіків за кордон у Рівному просили суд зменшити заставу

Адвокати підозрюваних у організації переправлення призовників за кордон наполягали на зменшенні застави. 

Про це повдіомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Нині застава складає 173 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб кожному. А це — близько пів мільйона гривень. Двоє з них внесли заставні кошти й з-під варти вийшли, ще двоє, батько з сином, перебувають у Рівненському слідчому ізоляторі. Якщо вину 4 чоловіків та їх спільниці, якій суд обрав запобіжний захід у виді домашнього арешту, доведуть, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від семи до дев’яти років із конфіскацією майна.

Торік у вересні та листопаді розпочаті досудові розслідування у кримінальних провадженнях за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України за фактом організації незаконного перетину особами державного кордону України, які пізніше були об’єднані.

Загальновідомий факт, що під час воєнного стану в державі виїзд за межі України осіб, які підлягають мобілізації, заборонений на законодавчому рівні.

Попри це, п’ятеро підозрюваних, переслідуючи корисливу мету, організували та незаконно переправляли через державний кордон України до Республіки Польща українців призовного віку. Сума послуги складала трохи більше 4 000 доларів США.

Наразі відомо про п’ятнадцятьох чоловіків, котрі для ухилення від військового обліку звернулися до підозрюваних, а ті створювали для них необхідні документи для перетину кордону, вносили їх до системи «Шлях», інструктували тощо.

Щоправда, кілька чоловіків повернулися, інші — все ще перебувають за кордоном.

У середині травня п’ятьом підозрюваним, мешканцям Рівненської та Волинської областей, повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 332 Кримінального кодексу України.

12 травня 2023 року слідчий суддя місцевого суду задоволив клопотання слідчого про застосування до чотирьох чоловіків запобіжного заходу  у виді тримання під вартою строком на 60 діб, із визначенням застави, що відповідає розміру винагороди, яку вони отримали від «вдячних клієнтів». А це — 173 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб кожному. Їх спільниці місцевий суд обрав запобіжний захід у виді домашнього арешту.

За три дні двоє з підозрюваних вийшли з-під варти, оскільки внесли визначену заставу, двоє інших — батько з сином — все ще у слідчому ізоляторі.

До Рівненського апеляційного суду надійшли апеляційні скарги від захисників підозрюваних на ухвали слідчого судді суду першої інстанції. В одній із них ідеться про зміну запобіжного заходу із тримання під вартою на особисте зобов’язання, а в разі залишення ухвали слідчого судді без змін, захисник просив зменшити розмір застави до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. В іншій апеляційній скарзі захисник підозрюваного, який також вийшов вийшов з-під варти, просив зменшити розмір застави до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Що стосується підозрюваних, які нині перебувають у Рівненському слідчому ізоляторі, захисник наполягав на скасуванні ухвали слідчого судді та постановленні нової, якою застосувати до його довірителів запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту. І знову ж таки, в разі залишення попереднього запобіжного заходу — зменшити розмір застави до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Проти задоволення апеляційних скарг виступив прокурор і вказав на ризики, які не зменшились від моменту взяття чоловіків під варту. Йдеться, зокрема, про переховування від органу досудового розслідування та суду, оскільки кримінальні правопорушення, у вчиненні яких підозрюються чоловіки, відносяться до категорії тяжких злочинів, і за їх вчинення передбачене значне покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 9 років із конфіскацією майна.

Серед інших ризиків — спроба знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей та документів, оскільки органом досудового розслідування все ще встановлюється механізм переправлення 54 осіб через державний кордон України, а також коло осіб цієї злочинної групи.

Ще один із ризиків — перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином: залякування свідків, чинення тиску на них, тим більше, що на цьому етапі досудового розслідування не встановлено всіх, хто входив до групи осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень.

Крім того, підозрювані на волі можуть вчинити інші кримінальні правопорушення чи продовжити ті, у вчиненні яких підозрюються. Адже один із підозрюваних торік у травні був засуджений за цією ж статтею Кримінального кодексу України, однак продовжив свою злочинну діяльність.

Три апеляційні скарги захисників підозрюваних Рівненський апеляційний суд відхилив, визначивши ухвали слідчого судді місцевого суду законними та обґрунтованими.

Четверту апеляційну скаргу задоволив частково. Ухвалу слідчого судді скасував, та постановив нову, якою зменшив розмір застави із 173 до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Якщо 63-річний мешканець Волинської області чи інша особа сплатить 214 000 гривень застави, він зможе вийти зі слідчого ізолятора та буде зобов’язаний виконувати низку процесуальних обов’язків.

Читайте також