Захоплення храму чи аморальна поведінка: у Рівному скандал через звільнення священника

Справа - звільнений Петро Остапчук, зліва - єпископ Гавриїл, який видав відповідний указ / Фото - Суспільне

У Рівному священника Петра Остапчука, який правив у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що у мікрорайоні Золотіїв, заборонили в служінні. Відповідний указ з'явився на сайті Рівненсько-Волинської єпархії ПЦУ. Керуючий єпархією зазначив, що причиною стала аморальна поведінка панотця. Той у свою чергу заявив, що звернеться до суду і теж "має питання" до поведінки єпископа.

Парафію в Золотієві священник очолює з 2002-го року, спершу це була автокефальна церква, а після Об'єднавчого Собору у грудні 2018-го стала парафією Православної церкви України, пише Суспільне.

Позиція єпископа

Зі слів єпископа Гавриїла, проблеми зі священником буцімто тривали десяток років і почались ще до того, як нового керівника призначили на кафедру у 2018-му році.

"Я говорив з отцем Петром, хотів мирно це зробити, Єпархіальна рада з ним говорила. Але він не хоче слухати нікого. Причина головна – він двічі був одружений і згідно канонів Церкви не може бути священником. Почалась аморальність життя, він розвівся і з тією, і з тією", – сказав Суспільному єпископ Гавриїл.

Владика також додав, що прихильниками отця на парафії залишилось "усього кілька жінок".

"В нього немає там з ким робити проблем. Я призначив іншого священника, в неділю вже буде богослужіння надворі. Наша громада канонічна і вже має іншого священника", – каже єпископ.

Позиція священника

Отець Петро Остапчук з самого початку майже годинної розмови зазначив, що, на його думку, вчиняється спроба рейдерського захоплення храму. Він вважає, що громаду обманом збурили проти нього і почалось це ще з літа 2019-го. А причиною, припускає, може бути, серед іншого, і 10 соток землі, що біля церкви.

"На мене написали скаргу. Знаєте, не так смішно, як гірко читати ту скаргу, просто Сатана сміється. І на підставі цієї скарги, без всякого розслідування, він (єпископ,-ред.) мене раптово знімає з настоятельства церкви", – каже панотець.

Священник Петро Остапчук також розповів, що коли зрозумів, що примирення з єпископом не буде, то намагався змінити єпархіальну юрисдикцію. Однак, спроба перейти з Рівненсько-Волинської єпархії в підпорядкування Рівненсько-Острозької успіхом не закінчилась.

Суспільне попросило прокоментувати панотця мотивацію його заборони в служінні – аморальність. Натомість він попросив подати його публічне питання з цього приводу до підписанта указу:

"А як, на вашу думку, владико, митрополит Іоан Бондарчук, засновник автокефальної церкви в Україні, прийняв канонічну сповідь у Петра Остапчука і сприяв моєму вступу до семінарії. Невже цей митрополит не є розумнішим за вас, коли благословив на священство?! Потому митрополит Данило висвятив мене. Невже він не розумніший за вас, коли прийняв мою сповідь? Чому ви виносите сміття в інформаційний простір?", – каже священник.

Під час розмови панотець неодноразово повторював, що і у нього є претензії до поведінки та життя єпископа і про них говоритиме на суді. Крім цього, на парафії в Золотієві вже найближчої неділі, 21 червня, також планують провести парафіяльні збори, де хочуть обговорити ситуацію, що склалась. 

Читайте також