Закрити дві туберкульозні лікарні: медзаклади на Рівненщині планують оптимізувати

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

На найближчу сесію обласної ради Рівненська ОДА запропонує свій варіант оптимізації мережі лікарень. Пропозиції профільне управління представило голові ОДА Віталію Ковалю.

Річ у тім, що з 1 квітня 2020 року реформа охорони здоров’я виходить на третинний рівень. Це означає, що лікарні фінансуватимуть за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» - відповідно до кількості наданих послуг. Тобто заклади, які не матимуть пацієнтів, практично не зможуть існувати.

Саме тому в Рівненській ОДА пропонують слабкі та малозавантажені заклади перепрофілювати або закрити, а потужні – підсилити.

Першим кроком оптимізації мережі вже стало створення Центру громадського здоров’я, який об’єднав три центри: профілактики та боротьби зі СНІДом, статистики та здоров’я. Рокитнівське медичне училище приєднали до комунального закладу вищої освіти «Рівненська медична академія». Нещодавно Зірненську туберкульозну лікарню реорганізували у КП «Зірненська лікарня-хоспіс» - заклад включив хоспісні послуги, а їх фінансуватиме Національна служба здоров’я України.

Заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко додала, що в кожному госпітальному окрузі - а їх в області три (Рівненський, Дубенський, Сарненський), необхідний заклад паліативно-хоспісної допомоги. На сьогодні Рівненщина покриває потребу в таких послугах, відділення працюють у Дядьковичах, Дубно та Зірному.

«На цю сесію обласної ради ми, зокрема, пропонуватимемо варіант закриття двох туберкульозних лікарень - Острожецької та Страшівської. В обох випадках вони малопотужні. Для прикладу, з початку року в Острожці пролікували лише 33 людини, це при тому, що в закладі 48  працівників. Приміщення потребує капітального ремонту. Аналогічна ситуація і з Страшівською лікарнею. Разом з тим, на утримання закладів витрачається близько 12 млн грн. Вивільнені приміщення громада зможе використовувати на власний розсуд, а пацієнтів направлятимуть в обласну туберкульозну лікарню, де використовують сучасні схеми лікування», - розповів начальник управління охорони здоров’я ОДА Юрій Осіпчук.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль наголосив на виваженому ставленні до запропонованих змін, аби від цього не постраждали пацієнти та не втратив бюджет області.

Також очільник Рівненщини доручив начальнику обласного управління проаналізувати медичну галузь з точки зору економічного росту, зокрема, залучення різного роду інвестицій.

«У Рівненщини є великі шанси для створення медичного хабу.  Клеванський госпіталь вже приймає на реабілітацію учасників АТО зі всієї України, наступний крок  - це створення північно-західного регіонального центру онкології. Разом з тим, галузь охорони здоров’я має інші можливості отримувати доходи», - відзначив Віталій Коваль.

Читайте також