Замість районів - повіти: як на Рівненщині реформуватимуть владу районного рівня?

http://www.rv.gov.ua

Другий етап децентралізації – це формування влади районного рівня

Як він відбуватиметься, обговорили у Центрі розвитку місцевого самоврядування. Учасниками стали представники обласної та районної влади, керівники ОТГ, столичні та місцеві експерти.

Під час заходу присутні проаналізували найоптимальніший варіант зміни меж районів в області, повноваження органів влади районного рівня, а також, як відбуватиметься контроль держави за дотриманням законодавства у прийнятті рішень органів місцевого самоврядування.

«В області вже сформовано 35 об’єднаних територіальних громад. Це трохи більше від кількості ОТГ, передбачених перспективним планом. В ОТГ проживає понад 275 тисяч осіб або майже чверть населення області. Площа таких громад покриває третину території області. У тридцяти одній об’єднаній громаді вже відбулись перші місцеві вибори», - розповів заступник голови ОДА Олександр Корнійчук.

В свою чергу експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак наголосив, що створення ОТГ – це базовий рівень реформування, на черзі наступний рівень – субрегіональний, тобто проведення реформ на районному рівні.

«Сьогодні ми маємо дублювання повноважень між ОТГ та районною владою. Часто навіть спостерігається конкуренція між ними. Саме тому назріла необхідність зробити наступний крок реформи. При цьому керівники районів можуть очолити цей процес, «сидіти в засаді» або ж саботувати реформу. Але нехай ніхто себе не тішить ілюзіями, бо процес пішов і він є незворотнім», - зазначив Юрій Ганущак.

Чіткий план заходів з реалізації нового етапу децентралізації нині вже затверджений Урядом. У ньому чітко прописано усі фази та строки виконання реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки.

Згідно документу, ОДА мають розробити пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою на базовому та районному рівнях та подати їх на розгляд Кабінету Міністрів України до 1 червня цього року.

Окрім того, експерт розповів, що усі послуги жителям громад будуть надаватися на базовому рівні, тобто у громадах. Місцеві державні адміністрації мають стати контрольно-наглядовими органами – префектурами.

Планується, що замість нинішніх п’ятисот адміністрацій буде сто префектур. Вони охоплять більші території, ніж адміністрації. Таким чином, префектури будуть створені на новій територіальній основі. Кожен район – це буде повіт.

На території Рівненської області планується створення 3-х районів – Рівненського, Дубенського та Сарненського. Їх межі співпадатимуть з госпітальними округами.

Втім, такі зміни відбудуться за умови внесення змін до Конституції України, що на законодавчому рівні дозволять проводити реформи та завершити їх.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також