"Зайняли все коло озера": віддалене поліське село забудовують олігархи (ВІДЕО)

Мандрівники та автори проекту "Хащі" під час останньої експедиції відправилися досліджувати поліську глибинку, зокрема віддалені села Рівненської області. Показали, як живуть майже покинуті населені пункти Зарічненщини, від'єднані від світу болотами та бездоріжжям. Екскурсію для столичних блогерів провів поліський краєзнавець та священник Павло Дубінець.

У селах Омит, Гориничі та Ніговищі загалом мешкає лише кілька десятків людей, переважно пенсіонерів. Автори "Хащів" поспілкувалися з людьми, які доживують свого віку на рідній землі. Послухали традиційні поліські співи та помандрували річками Стохід та Прип'ять - українською Амазонією.

В Омиті мандрівники познайомилися з 90-річною жителькою села Олександрою Василівною. Жінка розповіла, що колись село жило повноцінним життям, однак протягом останніх років людей стає все мегше і менше. Сюди не їздить жодна маршрутка, лише раз в тиждень привозять необхідні продукти. 

У населеному пунткі є однойменне озеро Омит, що популярне серед багатіїв з Рівного та Києва. Тут вони зводять будинки прямо на березі водойми. Місцеві скептично ставляться до такого сусідства (відео 28:00)

- Олігархи все зайняли коло озера. По два поверхи хати поставили. А нас не пускають і ноги помити до води. Позагороджували підходи до води, позамикали на ключ. Поки їх не було, від кожної хати була дорога до озера, - бідкається пані Олександра.

Свій документальний фільм про Рівненське Полісся автори назвали "Кінець світу", адже саме так описують свій край корінні жителі. 

Раніше ми писали про те, як у віддалених поліських селах освячують паски

Читайте також