Збиткові рейси, нелегали та COVID: як працюють перевізники в Рівненській області

Посилення карантинних обмежень через погіршення епідеміологічної ситуації вплинуло на кожного мешканця Рівненської області. Особливо гостро нині постало питання пасажирських перевезень, адже поїхати в іншу область без ПЛР-тесту чи COVID-сертифікату про вакцинацію – зась.

Якщо у автобусі, який прямує, до прикладу, з Рівного до Києва, буде хоча би одна людина без вищеперерахованих документів, на перевізника буде складено адміністративний протокол. Далі його направляють на розгляд суду, який може призначити йому покарання у вигляді адміністративного штрафу від 17-ти тисяч гривень.

До прикладу, автобуси перевізника Ростислава курсують із обласного центру в столицю та інші міста країни. Але чоловік додає, що нововведення серйозно вплинули на функціонування його бізнесу, та й ефективності, переконаний, це не має.

«Це все для ковід-ситуації нічого не дасть, бо особисто при мені, особисто мої водії фіксували і казали: поліція на посту зупиняє автобус, висаджує людей, які без того сертифікату, пишуть на перевізника 17, або якщо юридичне обличчя, то 34 тисячі, з яким потім сам перевізник з адвокатами має то вирішувати. А ту людину пересаджують на «Бла-бла-кар». «Зараз людині, якщо це міжобласний, щоб доїхати, наприклад, до Києва, йому мінімум 750 гривень треба заплатить, цей «віварик» бере 500. Людина щасливо скаче в ту машину. 

Позавчора приходить хлопець і каже: по-перше, я не буду вам нічого показувати, ви не маєте права. По-друге, навіть якщо він у мене є, я вам його не предоставлю, я його не можу пустить. Я кажу, що не поїде. Він викликає 102 і на перевізника пише заяву в поліцію, бо я порушив конституційні права».

Перевізник додає, що люди доїжджають у потрібні міста «попутками», але особливо виграшно в цьому випадку – перевізникам-нелегалам.  

«Позавчора ввечері виїжджаю з бази в сторону Києва автобусом, люди думають, що то міжнародний автобус, в мене автобус їздить по регулярним спеціальним перевезенням. Я їду на заправку його заправлять, на виїзді з Рівного на кільці, де кінцева 53-ї маршрутки – 4 людини маше з табличками «Київ», я показую, що можу взяти. На Газовику – 5 людей стоїть, одна жінка під колеса мені кидалась із табличкою «Новоград», ледь об’їхав і три людини стоїть на зоопарку. Я доїжджаю до запправки, 15 хвилин заправляю автобус, розвертаюсь їду назад у Рівне, проїжджаю, а тих людей вже немає. Залишилось двоє на зоопарку. Який висновок. Ті люди без своїх ковід-тестів, без 500 гривень втрачених на той тест, вони все одно доїхали туди, куди треба. Але чомусь я чотири дні тому мав 10 тисяч за місяць податку занести».

Нові правила відчутно б’ють по доходах перевізників. Ростислав додає, що автопарк майже повністю стоїть, навіть щоби в столиці назбирати потрібну кількість людей водіїв стоять там день-два. Та й в нуль виходити не завжди вдається. Попри це перевізники намагаються втримати на роботі водіїв, адже побоюються, що й ті поїдуть у Польщу.

«В мене машина останнім часом привозить менше, ніж в мене є затрати на той рейс, але я їду, бо людям треба доїхати. Люди дзвонять жалуються, що нема рейсів, знімаємо. Ну я не можу пусті машини… в мене немає мішка з грошима. Якщо раніше виїжджало 10 машин у день, то зараз дві. І то одна їде по особистому замовленню. І з 21-го числа перевізники, вибачаюсь, вовком завили. Машини заїжджають у Київ і водії стоять по ночі, по дві. Водії стоять, питаються щось загрузить, щоб хоч відбить якісь розходи, щоб я міг зарплату йому дать. Я виймаю зі свого кармана і даю. Бо ще якщо я зараз не втримаю цей остаток відсотків водіїв, вони теж поїдуть у Європу. У будь-якого перевізника запитайте  - велика проблема з водіями. 80% кажуть, що не будуть робить прививку і я маю за кожного платить тест. Хай зроблять 100 чи 150 гривень той тест на 72 години».

На питання щодо вирішення ситуації, котра склалась між перевізниками та пасажирами, Ростислав додав, що доречно було би зменшити вартість ПЛР-тесту, а також змінити підхід до цієї сфери загалом.

«Це вобще бред, ніхто цю ситуацію не бачить. Чого я маю за ваші дії, якщо ви не вважаєте за потрібне, чому за ваші дії повинен я відповідальність нести. Я не страхова компанія, я не маю з людьми ніяких договорів, але держава це все поклала на мене і таких, як я. Якщо держава хоче так, зробіть той тест швидкий не 500 гривень, от в Києві був 400, став 600. Зробіть його 100 гривень, щоб були покриті витрати на ту медсестру, на логістику. 100 гривень з людини, на те вистачить. Чи 150 і людина заплатить. Але до мене підходить пенсіонер, якому треба доїхати до Житомира, який єлє дійшов до моєї маршрутки і каже яких ще 550 гривень при квитку в 180. Каже в мене нема таких грошей. То якщо вони хочуть, щоб все було чесно, то зробіть дешевий ковід-тест той. Думаю, 95% людей це зроблять. В мене особисто є два водія, яким хвороба не дозволяє прививатись. Я не можу собі дозволить щодня 500 гривень за нього платить, він тоже того платить не буде».

До слова, з 21-го жовтня, коли вступили в дію ці правила, у Рівненській області склали понад десяток адміністративних матеріалів на перевізників, у транспортних засобах яких виявили невакцинованих пасажирів. 

До того ж, сьогодні стало відомо, що МОЗ внесло зміни до вищезгаданих правил, згідно з якими відповідальність за не вакцинованого пасажира несе не перевізник, а особисто пасажир. Чи вступили ці оновлення в дію - поки невідомо.

Читайте також