Маракуя, Тибетська малина та Китайський фінік: житель Полісся вирощує екзотичні фрукти (ФОТО)

Юрію Сьоміну із Рокитного 68 років. За своє життя він працював на Рокитнівському спецкар'єрі, був і головним механіком, і електриком, і на станку, який свердловини бурить, працював. Але вийшов на пенсію і знайшов для себе заняття, яке зовсім протилежне тому, що він робив раніше.

Понад 10 років пан Юрій вирощує незвичні для Полісся та й всієї України рослини. У нього росте декілька десятків видів екзотичних рослин. Зокрема, це Пасифлора інкарнатна (Макаркуя) та інші види ПасифлориТамарілло, Зізіфус або Китайський фінік, різні види винограду, Тзимбало, Пепіно або Динна груша, Сливово-вишневий гібрид, Циклантера (Перуанський огірок), Огірок звичайний білий, Актинідія Аргута (вид Ківі), Персик, Тибетська малина Мяо-Мяо, Гранат, Мексиканський банан тощо.

Білий огірокІнжир

Як розповів нашій журналістці пан Сьомін, розпочинав усе із чотирьох саджанців винограду. Далі – затягнуло.

«Свасі привезли з Донецька чотири сажанці винограду. Я їх посадив, побачив, що через рік можуть бути плоди і так пішло. Потім в інтернеті почав цікавитись таким. Мене переважно цікавить щось незвичне. Щось уже родить, щось не родить. Шовковиця дуже гарна. У Новому дворі у Рівному біля дороги стоїть дві шовковиці великих. Я поїхав, там узяв черенки, прищепив, тепер у мене є така шовковиця, біла, і чорна. Тепер уже то в групах то переписуємось, міняємось, продаємо один одному».

Пепіно або Динна грушаТибетська малина Мяо Мяо

Усе чоловік вирощує у відкритому ґрунті. Розповідає, що на зиму треба забирати з двору Маракую та інші види Пасифлори.  

«Єдине - Маракуя – тут треба буде на зиму ховати. Вона в мене у відрі, а відро законапе в землю. Викопаю з відром, перенесу в тепле місце. В мене тут балкончик такий є, лоджія невелечка, то я туди переношу. А Пасифлори щороку викопую, коріння зберігаю, а потім весною пророщую коріння», - розповідає Юрій Сьомін.

Він додав, що нині найзатратніше доглядати за виноградом. Каже, що до нього вже «охолов»:

«Якщо чисто по праці і затратах, то зараз найскладніше це доглядати за виноградом. Треба його крити на зиму. Зараз такі зими. Якби всі були, як попередня. А тож треба, щоб не зіпрів, а хвороб у нього море. Я вже трохи «охолов» до винограду, є 5-6 сортів, які плодоносять, є молоді сорти».

А от «останнім своїм коханням» Юрій Сьомін вважає Пасифлори. Йому подобається, як вони квітнуть, як бджоли біля них гудуть, як пахнуть квіти.

Квіти Пасифлори

Тепер господар взявся виростити Акебію або Шоколадну ліану, ще її називають Диким бананом. Таку рослину в Україні вирощують на Бродівщині. Є надія, що скоро її плоди побачать і на Поліссі і невдовзі будуть ласувати і Мексиканськими бананами. І це ще не вся екзотика, яка є на ділянці у пана Юрія. 

«Ще в мене є Азіміна – це дуже перспективна рослина, Трилоба є назва у неї або Мексиканський банан, в мене на вона підході. Вже мали цього року плоди бути, але я відрізав ті гілки, з яких міг бути врожай, до них сортові прищепив, бо в мене сіяна була. Кажуть, воно дуже смачне, кремова маса».

Рідні таке хобі підтримують, розповідає Юрій Сьомін. Додає, що нині з допомогою інтернету знайшов багато однодумців, вони радяться, консультуються, обмінюються саджанцями.

Читайте також