Жителі Рівненщини можуть долучитись до створення Вікіпедії

З 1 по 30 вересня відбудеться найбільший у світі міжнародний фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки». Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам’яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії. Вже понад 20 країн світу заявили про своє бажання провести конкурс у 2020 році.

В Україні конкурс пройде вже дев’ятий рік поспіль. На конкурс можна подавати фотографії та відео офіційних пам’яток історико-культурної спадщини: храмів, садиб, замків та інших історичних будівель з усіх областей України, в тому числі Криму. Загалом у списку понад 89 тисяч об’єктів.

Для фотографій пам’яток Дубна, Рівного, Острога також передбачена спеціальна номінація «Via Regia Ukraine» в межах конкурсу.

Запрошують всіх долучатися до конкурсу, завантажувати фотографії, показати унікальність історико-культурних об’єктів свого краю та привернути увагу до стану їхнього збереження. 

Участь у конкурсі можуть взяти всі охочі. Для цього протягом вересня слід подати світлини власного авторства зі списку конкурсу. Фотографії можуть бути зроблені в будь-який період часу; головне, щоб це були власні роботи. Також можна вантажити відеоматеріали з пам'ятками.

«Пам’ятки архітектури та історії вразливі, потребують уваги і часто, на жаль, перебувають у занедбаному стані і поступово руйнуються. Десятки фото пам’яток Рівненської області можуть не лише залишитися у вашому телефоні чи соцмережах, а й стати частиною найбільшої онлайн-енциклопедії у світі. Закликаємо всіх подавати фото на конкурс з 1 вересня та змагатися за призи. Ми прагнемо якомога повніше представити українські пам’ятки у Вікіпедії, привернути увагу до їхнього стану і сприяти тому, аби люди ділилися знаннями про свій рідний край», — прокоментувала Наталія Тимків, членкиня організаційного комітету «Вікі любить пам’ятки».

Переможці конкурсу отримають цінні призи. Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу загалом, авторами найкращих фото кожного регіону, учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток в Україні та кожному регіоні, та переможцями спецномінацій. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Десять найкращих світлин культурної спадщини України змагатимуться на міжнародному етапі конкурсу.

Цьогоріч також можна взяти участь у спеціальних номінаціях конкурсу: «Млини», «Відео», «Єврейська спадщина», «Via Regia Ukraine». У спеціальній номінації від проєкту «Via Regia Ukraine» автоматично візьмуть участь подані на конкурс світлини всіх пам’яток одинадцяти міст п’яти областей України, через які, власне, і пролягає символічний Via Regia — Королівський шлях —  в Україні, а саме: Дубно, Рівне, Острог, Львів, Броди, Городок (Львівська область), Луцьк, Володимир-Волинський, Радомишль, Житомир та Київ. Журі визначить три переможні світлини у цій номінації, а також відзначить авторів найкращих фото з кожного міста. Також будуть відзначені найактивніші учасники. Списки пам’яток для спеціальної номінації «Via Regia Ukraine»: viaregia.wlm.photo.

Як взяти участь, перелік об’єктів та правила шукайте на сторінці конкурсу у Вікіпедії: wlm.photo.

Стежте за останніми новинами фотозмагання за лінком: wlm.org.ua/blog/

Сторінка конкурсу у Фейсбук: facebook.com/wlmua/ 

Якщо у вас виникнуть додаткові питання чи знадобляться коментарі щодо конкурсу, пишіть на [email protected] або звертайтеся за телефоном +38 097 914 96 30.

Читайте також