Жителі Рівненщини можуть скористатись онлайн-калькулятором "Рахунок від держави"

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Велика частина українців переконані, що їхні потреби (освіту, медицину, безпеку, пенсії тощо) держава забезпечує безкоштовно з певних міфічних «державних коштів». Однак насправді всі ці напрями фінансуються за рахунок податків, які сплачують самі громадяни, – це близько 3/4 бюджетних надходжень.

Маючи за мету зробити тему податків простою та цікавою для громадян, дати можливість кожному детально розібратися, куди йдуть його податки, експерти Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна створили калькулятор «Рахунок від держави». Тепер кожен бажаючий може розмістити калькулятор на своєму сайті, щоб дати читачам чи відвідувачам можливість одразу оцінити власний податковий внесок чи ціну окремої статті державних послуг: https://cost.ua/dodajte-rahunok-vid-derzhavi/

Увівши розмір своєї чистої заробітної плати кожен може побачити скільки податків він сплатить державі за рік і яким чином ці гроші буде перерозподілено за різними видатками. Уведені дані є конфіденційними, їх не збирають та ні в який спосіб не обробляють.

Середньостатистичний мешканець Рівненщини, який працює, у 2020 році матиме середню чисту зарплатню 10 025 грн/місяць, що дорівнює 120 304 грн/рік. Із цієї суми він заплатить 71,7 тис. грн податків і отримає 75 тис. грн чистого доходу (якщо скласти ці дві суми, то виходить більше ніж 120,3 тис. грн, але з чистої заробітної плати вже вирахувано податки, які за працівника сплачує роботодавець).

«Перед тим, як виплатити зарплатню, роботодавець сплачує за працівника податок на доходи фізичних осіб і єдиний соціальний внесок, але ж ці гроші вираховують з того, що заробив громадянин. Потім пересічний українець сплачує податки в магазині за придбані товари, а це – податок на додану вартість, акцизи та імпортне мито. Сукупно ці всі податки і формують 72 % розширеного бюджету 2020 (центрального і місцевих бюджетів та бюджет пенсійного фонду), якими розпоряджаються чиновники та перерозподіляють їх на послуги з освіти, медицини, пенсійного забезпечення і т.д.», – говорить Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна.

Цього року жителі Рівненщини сплатять 24,3 млрд грн податків.

«Навіть якщо люди розуміють, що наповнюють бюджет своїми податками, більшість із них не орієнтується, який відсоток свого заробітку вони віддають на податки та за що саме вони платять державі», – підкреслює Дмитро Боярчук.

Гроші до бюджету сплачуються за послуги, які постійно має надавати держава. Основною статтею видатків українського платника податків довгий час є утримання пенсіонерів. У 2020 році середньостатистичному жителю Рівненщини утримання пенсіонерів обійдеться в 32,1 тис. грн, або 45 % від сплачених податків. «Безоплатна» освіта коштуватиме 7,5 тис. грн/рік, а «безоплатна» медицина в середньому – 4,6 тис. грн/рік, що трохи більше, ніж витрати на відсотки, сплачені за державними запозиченнями (4,1 тис. грн) та видатки на правоохоронні органи (4,3 тис. грн).

Читайте також