Жива огорожа: які рослини обрати для своєї ділянки?

Ілюстративне фото

Якщо Ваша приватна ділянка огороджена сіткою, некрасивим металевим парканом або не огороджена взагалі, то є можливість виправити ситуацію. Ряд доглянутих та підстрижених кущів прикрасить сад та відгородить Вас від чужих очей.

Використання живої огорожі дуже популярне у Європейських країнах. В Україні цей ландшафтний прийом тільки набирає обертів. 

Туя

Найбільш поширеною рослиною, яку українці використовують для створення живої огорожі, є туя. Саме туї своєю конусовидною формою та вічнозеленою хвоєю підкорили садівників. Навіть зимою така огорожа буде радувати око та нагадувати про літні дні. Ці рослини можна стригти та створювати цікаві форми.

Поради:

  • не рекомендується висаджувати хвойні рослини, якщо на вашій ділянці переважає глинистий грунт або грунтові води розташовані близько до поверхні,
  • варто дотримуватися певної дистанції між кущами: 25-55 см.

Самшит

Красивий та невибагливий куш самшиту стане безпрограшним варіантом для будь-якого саду. Живопліт з самшиту можна стригти у ті форми, які забажає Ваша фантазія. 

Садити самшит варто навесні, коли період заморозків вже минув.

Гортензія

Якщо стандарні живоплоти Вас не приваблюють і хочеться, щоб все навколо квітло, то гортензія - ідеальний варіант. Цей кущ не морозостійким та невибагливим. Однак, варто обирати метельчату або деревовидну гортензію, адже крупнолистова потребує укриття на зиму.

Жироке м'ясисте листя та міцні гілки будуть каркасом Вашої огорожі, а розкішні суцвіття зеленого, білого чи рожевого кольорів створять атмосферу райського саду.

Плющ або дівочий виноград

Якщо у Вас невелика ділянка, але Ви мрієте про живу зелену огорожу, то в'юнкі рослини стануть у нагоді. Висаджені плючі або дівочий виноград через кілька років заплетуть сітку або шпалеру та створять тонкий і щільний "паркан".

Єдиний нюанс такої огорожі - взимку листя сохне та облітає, і ефект усамітненості втрачається.

Верба

Коли більшість людей чують про огорожу з верби, то в них виникають сумніви. Далеко не всі знають про особливості цієї універсальної рослини. Вербу використовують не лише як дерево у посадках біля водойм. Із молодих пагонів верби можна плести ефектні огорожі, яку будуть з часом рости та сплітатись ще міцніше. Такі огорожі є довговічні та невибагливі у догляді.

Бірючина

Бирючина – один з найпопулярніших швидкозростаючих чагарників для живоплоту. Це невибаглива рослина, яке легко приживається на затінених ділянках. Крім того, воно добре справляється з посухою. Єдине, що може стати перешкодою до повноцінного росту – надмірна сухість піщаних грунтів або ж їх підвищена кислотність.

Форзиція

Міські парки та зелені зони не обходяться без красивого та яскравого куща форзиції. Ця рослина ранньою весною, ще до появи зеленого листя, зацвітає жовтими суцвіттями, які вкривають весь кущ.

Ця рослина є невибагливою і стійкою до посухи. Після того, як квіти опадають, кущ вкривається зеленим листям.

Читайте також