Журналістка з Рівного відстояла своє право на свободу слова у Верховному суді (ВІДЕО)

https://irrp.org.ua

24 квітня 2019 року медіа-юристка та адвокатеса ІРРП Тетяна Юзвяк відстояла право на свободу слова та висловлюваньжурналістки із Рівного Інни Білецької у Верховному Суді України. Два роки тривала боротьба журналістки через коментар колегам із каналу «24» про те, що у Києві у 2016-му році готель «Козацький» зайняла група осіб, серед яких були рівняни Давид Ніколаєв та його дружина Любов Українчук. Про це пише сайт irrp.org.ua

Зокрема, Давид Ніколаєв, керівник ГО «Правий сектор Захід» вимагав спростувати такі слова Інни Білецької: «…це люди, які замішані у великій кількості, ну, таких, м’яко кажучи, напівкримінальних ситуаціях. А Давид Ніколаєв якоїсь особливої активної участі в подіях на Майдані взагалі не приймав. Одна з останніх ситуацій, це була історія, коли голову профспілки Шершуна люди в балаклавах запхали в смітник. Чули про поїздки в АТО, про мародерство в АТО. Чули, що цю людину пов’язують з роботою незаконних копачів бурштину».

Незважаючи на те, що усе сказане має фактичні підтвердження у ЗМІ та здорові аргументи, українську та європейську практику у подібних справах, Рівненський міський суд та Рівненський апеляційний суд прийняли рішення, що Білецька повинна спростувати це твердження.

«Як спростовувати факти, ми звісно, уявлень не маємо. Це було вище усіляких розумінь», – пише на своїй фейсбук сторінціІнна Білецька.

Адвокат Тетяна Юзвяк, представник Інни Білецької, відзначає, що у вказаній справі Верховний Суд встановив, що спірні висловлювання були використані у ході публічного обговорення питання, яке набуло публічного розголосу (події у Києві у лютому 2016 року у готелі «Козацький»), а сам позивач є публічною особою, тому має бути готовим, що межа критики його особи та дій є більшою, ніж у непублічної особи. Зважаючи на це Верховний Суд захистив право журналістки висловлювати критичні оціночні судження щодо діяльності позивача. Такий підхід повністю відповідає усталеній судовій практиці Європейського Суду з Прав Людини. Вказане рішення Верховного Суду є важливим прецедентом для журналістської спільноти, адже вкотре Верховний Суд демонструє застосування підходу ЄСПЛ про те, що особа, яка висловлює не факти, а власні погляди, критичні висловлювання, припущення не може бути зобов’язана доводити їх правдивість, оскільки це є порушенням свободи на власну точку зору, що визнається фундаментальною частиною права, захист якого передбаченого статтею 10 Конвенції.

Касаційну скаргу журналістки за підтримки адвокатеси ІРРП Тетяни Юзвяк подала у грудні 2017 року. 24 квітня Верховний Суд України постановив скасувати рішення попередніх судів і визнати їх такими, що не відповідають вимогам Закону.

«Два роки боротьби, витрачені сили і нерви, але юристи ІРРП завжди на захисті прав журналістів! Навіть якщо суд першої інстанції і апеляційний суд виносить незаконні рішення. Ми готові були подавати заяву до Європейського суду з прав людини, оскільки свобода слова – це головний принцип вільних та незалежних медіа», – зазначає Людмила Панкратова, керівник юридичного відділу ГО «Інститут розвитку регіональної преси».

Адвокати ІРРП захищають журналістів у судах протягом усього ходу справ. Це можливо завдяки підтримці таких донорів як Internews в рамках “Медійної програми в Україні”, Антикорупційної ініціативи ЄС та Данської агенції з міжнародного розвитку (DANIDA).

Читайте також