Знайти себе та стати журналістом: у Рівному 25 дітей завершили навчання у першій медіа-школі

У Рівному завершилась реалізація проєкту «Культурно-мистецька медіа-школа для дітей та підлітків», який вперше проходив у нашому місті, тривав впродовж майже трьох місяців та реалізовувався за кошти Українського Культурного фонду.

Проєкт офіційно стартував 1 серпня. Для навчання у школі відібрали 23 дитини віком від 8 до 14 років. Саме ж навчання розпочалося 16 серпня, а перші відеозйомки пройшли 24 серпня – на День незалежності України.

- Діти від 8 до 14 років - надзвичайно активні. Вони вже у творчому пошуку себе, вони щось для себе вирішують і шукають, хочуть творити і з’являтися на екранах. Саме тому ми визначили для себе таку вікову категорію, - пояснюють організатори.

Медіа-школа була спрямована на створення якісного журналістського продукту на культурно-мистецьку тематику. Впродовж двох місяців учні відвідували найцікавіші культурні та мистецькі події міста – концерти, презентації книжок, арт-семінари, фестивалі, змагання, світські вечірки, прес-конференції, конкурси краси, вистави тощо.

- Тема культури є простою і зрозумілою для дітей. Втім, на жаль, висвітлення культурно-мистецьких подій в інформаційному просторі Рівного залишається на другому плані. Саме тому ми обрали саме це спрямування для нашої медіа-школи, адже суспільство нині потребує того, щоб ми вирощували нове покоління журналістів, які би звертали увагу не лише на проблемні теми, а й на тему культури, тому що вважаємо, що культура все ж таки робить державу. Тим паче, що в місті Рівному відбувається надзвичайно велика кількість культурних і мистецьких подій, у нас проживає багато митців, письменників, поетів. Тому ми хотіли, щоб діти дізналися про це, зацікавити їх, щоб вони хотіли про це писати. Ми раді, що цей наш проєкт підтримав Український культурний фонд, - зазначає керівник проєкту Олена Семенович.

 

- Унікальність проєкту полягає у тому, що створення цікавого альтернативного контенту на тему культури із залученням до процесу дітей відкриває новий дитячий погляд на висвітлення культурної тематики міста, а відеопродукт, створений нашими вихованцями, повинен зацікавити інших діток, які не взяли цього разу участі у проекті. Усі вони стануть споживачами якісного відеоконтенту, який, в свою чергу, мотивуватиме до отримання професійних знань з відеовиробництва, - додає співавтор проекту Руслана Броновицька.

Нагадаємо, що «Культурно-мистецька медіа-школа для дітей та підлітків» - це експрес-курс для дітей та підлітків, який навчив їх створювати якісний журналістський відеопродукт на культурно-мистецьку тематику. Учні отримали низку теоретичних та практичних знань, кінцевою метою яких було створення відеороликів, сюжетів та відеоблогів за участю дітей-учасників проекту. Тематикою сюжетів слугували знакові для міста Рівного культурно-мистецькі події, фестивалі, інтерв’ю з митцями тощо.

Також в рамках проєкту вихованці побували на факультеті журналістики МЕГУ, де мали змогу попрацювати у студентському інформаційному агентстві та студентській телестудії, а також відвідали з ознайомчою екскурсією ТРК «Ритм», де змогли не лише побачити залаштунки телеканалу, а й спробувати себе у ролі ведучого і гостя у справжній телевізійній студії.

Проєкт мав на меті дати дітям практичні навички у сучасному виробництві відеоматеріалів, сприяти самореалізації дітей за допомогою виробництва конкретного телепродукту, а також надати поштовх та мотивацію дітям у зацікавленні культурним життям міста та створити сприятливі умови для їх творчого потенціалу.

В результаті навчання діти відзняли 20 відеоматеріалів, зокрема сюжети новинного характеру, інтерв’ю, відеоблоги, відеозамальовки та підготували 7 відеопрограм з різними ведучими, які об’єднали під назвою «Культурний БЛОГнотик». Готові відеороботи поширені на офіціних сторінках медіа-школи у соцмережах та на  YouTube-каналі та вже сьогодні, 25 жовтня, почнуть транслюватися в ефірі телеканалу «РИТМ».

Таким чином, вихованці-учасники проєкту познайомилися з успішними журналістами, відомими акторами, діячами культури, креативними та активними рівнянами, які своєю творчістю змінюють наш край та популяризують його, відвідали 4 фестивалі, 6 прес-конференцій, 6 мистецьких подій, зустрілися з багатьма талановитими дітьми, освоїли деталі телевізійного виробництва та різні жанри телевізійної журналістики, отримали навички роботи та взаємодії у знімальній групі та навчилися застосовувати різні методи збору та опрацювання інформації.

Вихованці медіа-школи відзначають унікальну користь від навчання та вдячні за можливість отримати такий цікавий досвід журналіста. Більшість з них, до слова, вже задумуються над професією медійника та бачать себе у майбутньому саме у цій сфері:

Зоряна Бакалець,

- Культурно-мистецька медіа-школа - це дружня атмосфера, цікаві уроки та креативні ідеї. Вона мене надихнула на створення чогось нового. Так само це – можливість знайти себе та відкритися. Тому я надзвичайно рада, що я була саме тут і в мене була унікальна можливість навчитися новому.

Валерія Дячук,

- Медіа-школа для мене стала місцем, де я стала впевненішою в собі та розвинутішою. Вона надала мені можливість познайомитися з поетами та блогерами. А найбільше мені запам’ятався арт-семінар «Куст». Він був дуже пізнавальний та цікавий. Дякую усім, що я потрапила сюди на навчання.

Кіра Бенчук,

- Культурно-мистецька медіа-школа для мене – це новий досвід, нові знайомства, а також практика для мого майбутнього, адже я хочу стати успішною ведучою, а мені для цього потрібно вміти гарно розмовляти і писати хороші тексти. Саме цього нас навчили у медіа-школі.

Організатори Культурно-мистецької медіа-школи для дітей та підлітків не збираються зупинятися на досягнутому. Вони обіцяють не лише проводити таке навчання надалі, але й кажуть, що мають вже напрацьовані ідеї на наступні проєкти, в яких зможуть і далі розвивати свої журналістські навики нинішні випускники. Тож це – лише початок.

Читайте також