20 порад рівненським господиням як приготувати неймовірну паску на заздрість усім

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Наближається свято Великодня - чи не найважливіше релігійне свято у році. Багато господинь поспішають пекти паски самостійно, а не купувати в магазинах. Спечені своїми руками, вони набагато смачніші, адже ви вкладаєте в них свою душу, а це дуже важливо! Ми підібрали кілька слушних порад, які допоможуть вам прикрасити святковий стіл найсмачнішою випічкою!

1.Коли пекти? Згідно з усіма правилами, пекти потрібно напередодні Великодня. Перед початком приготування, обов’язково приведіть в порядок кухню і свої думки. Під час приготування тіста важливо бути в хорошому настрої: думайте тільки про щось позитивне, нікуди не поспішайте, не кричіть і не сваріться. Це дуже важливо!

2. Дріжджове тісто не можна ставити поряд з відкритими вікнами, адже воно не любить протягів і холоду. Потрібно подбати про те, щоб температура приміщення була комфортною. Заздалегідь розігрійте духовку.

3. Для приготування пасок (і взагалі випічки), потрібно використовувати продукти кімнатної температури. Для цього їх потрібно заздалегідь дістати з холодильника.

4. Для приготування пасок вибирайте живі дріжджі – вологі, схожі на шматочок пластиліну. Важливо щоб дріжджі були свіжими, вони повинні легко кришитися і пахнути молоком. З них тісто вийде м’яким, насиченим крихітними бульбашками повітря.

5. Для того щоб тісто вийшло легким, потрібно обов’язково просіяти борошно.

6. Щоб опара добре піднялася, поставте ємність з нею в миску з теплою (але не гарячою) водою і зверху накрийте чистим рушником.

7. Вимішувати тісто для пасок потрібно руками. Причому досить довго – до тих пір, поки воно не буде з легкістю відставати від столу.

8. Щоб паски мали красивий золотистий відтінок, слід вибирати сільські яйця з темно-оранжевим жовтком. Також можна додати в тісто куркуму або шафранову настоянку, яка готується так: до 1 ч. л. меленого шафрану додайте 50 мл горілки, накрийте і настоюйте декілька годин.

9. Щоб ваша випічка була ароматною і апетитною, додайте в тісто трохи ваніліну, розтертого в ступці насіння кардамону, мускатного горіха або 2-3 ложки золотого рому.

10. Крім загальноприйнятого додавання родзинок, можна додати в тісто дрібно порізану курагу, цедру цитрусових , будь-які цукати або подрібнені горіхи. З горіхів найкраще підійдуть мигдаль і фундук.

11. Форми для пасок змастіть олією і вистеліть папером для випічки. На дно покладіть паперове коло діаметром трохи меншим, ніж сама форма: це робиться для того, щоб готову паску було легше дістати після випікання.

12. Форми, приготовані для пасок, заповніть тістом на 1/3 об’єму і залиште в теплому місці до тих пір, поки обсяг тіста не збільшиться вдвічі. Потім воно підніметься ще раз.

13. Про цей дуже цікавий секрет знають не всі. Полягає він у тому, щоб в центр кожної сирої паски увіткнути довгу дерев’яну шпажку. Це допоможе шапці паски рівно піднятися, а не відхилятися в сторону. А вам – допоможе дізнатися, чи пора вимикати духовку. Якщо паска готова, то вийнята з неї шпажка буде сухою і чистою.

14. У нижню частину духовки слід поставити миску з водою, від цього паски вийдуть більш ніжними. Під час випікання не слід відкривати дверцята духової шафи: тісто може впасти і більше не піднятися.

15. Якщо шпажка ще сира, а зверху паски починають підгоряти – слід прикрити їх змащеною олією фольгою.

16. Щоб глазур не потріскалася, наносити її слід тільки на холодні паски.

17. Щоб глазур була нудотно солодкою, в неї можна додати трохи лимонного соку. Сама ж глазур робиться зі збитих білків і цукрової пудри.

18. Паски з класичними білими шапками можна прикрасити візерунками з розтопленого шоколаду. Якщо ви хочете зробити шапку паски рожевою, то додайте в глазур бурякового соку, для фіолетової шапки знадобиться сік з лохини, а для зеленої – сік петрушки. Такі різнокольорові паски дуже сподобаються дітям.

19. Замість звичного фарбованого цукру або готових посипок з магазину, використовуйте для прикраси пасок різнокольорові цукати, марципанові фігурки або навіть живі квіти.

20. Щоб паски краще збереглися до самого Великодня, їх слід після приготування і повного охолодження, загорнути в папір для випічки.

Читайте також