Автобуси замість маршруток: чи приживеться новий громадський транспорт у Рівному?

З початку року вулицями Рівного курсують п’ять великогабаритних автобусів «MAN» на газу. Новий для обласного центру громадський транспорт початково випустили на маршрут №1 «Льонокомбінат-Ювілейний», на якому колись не зуміли прижитися автобуси з Барселони. Зараз дві одиниці транспорту «перекинули» на новий маршрут, який сполучає Зоопарк та Аеропорт.

Підприємець Ігор Хомич, який придбав великогабаритний транспорт для Рівного, розповідає, що автобуси «MAN» цілком виправдовують себе по технічних і моральних очікуваннях, тоді як по фінансових – ні.

– Після дослідження пасажиропотоку стало зрозуміло, що майже половина пасажирів – пільгові категорії. Піднімав питання про компенсацію з місцевого бюджету проїзду пільгових категорій, проте пандемія відсунула на задній план подібні звернення. Насамперед, потрібно побороти поширення вірусу, – каже власник автобусів.

Під час карантину автобуси перевозять працівників критичної інфраструктури та працюють у тому ж режимі, що й тролейбуси – вранці та ввечері. Для рівнян новий транспорт став альтернативою маршруткам. Одна з переваг автобусів – велика пасажиромісткість, яка дозволяє адаптувати транспорт до існуючих обмежень на час карантину. Ігор Хомич запевняє, що у містян є запит на подібний комфортний транспорт і це стає мотивацією для поповнення автопарку «МАНів».

Днями два нових автобуси запустили на новий маршрут, який сполучає східну та південно-західну околиці міста – Зоопарк та Аеропорт. Курсують автобуси з інтервалом у півгодини – з 6-ої до 11-ої години ранку та з 16-ої до 21-ої години вечора. Діють ті ж обмеження, що і на всіх спецперевезеннях – лише сидячі місця і в масках. «Трійки» поки немає у системі «Dozor», адже автобуси марковані під маршрутом №1. Тому відслідкувати їх рух можна лише орієнтуючись на переміщення «одинички».

– До міської влади неодноразово зверталися мешканці Тинного та віддалених від центру мікрорайонів, що тяжко дістатися до лікарень. В свою чергу, з відповідною пропозицією стати тимчасово на маршрут №3 звернулося до мене управління транспорту. Напрямок обраний не випадково, а щоб був доїзд до всіх лікарень, – говорить Ігор Хомич.

Наразі в управлінні транспорту та зв’язку Рівного роздумують над запуском автобусного маршруту до Басового Кута. Однак з появою на вулицях міста маршруток така потреба може зникнути. Значна частина рівнян просить владу поступово змінювати маломісткий транспорт на великогабаритні автобуси.

Ігор Хомич каже, що такі зміни реальні, але при умові бажання самої влади втілювати ці зміни та сприяти бізнесу у впровадженні транспортних новинок.

– Все реально, якщо в ключових учасників цього процесу зійдеться бачення на доцільність і бажання це здійснити. Бізнесу важливо відчувати підтримку міської влади на шляху таких прогресивних змін, фінансову в тому числі. Звісно, те ж стосується вибору рівнян їздити таким транспортом чи старими маршрутками: кожен з нас голосує гаманцем за те, який бізнес підтримувати, – додає підприємець.

Раніше міський голова Рівного Володимир Хомко заявляв, якщо експеримент з автобусами вдасться, то усі «напружені маршрути» міста віддадуть великогабаритному транспорту.

Читайте також