Без води, світла і туалету: донька міського голови з Рівненщини шокувала тим, як насправді відбувалося скандальне повернення українців з Балі

Сьогодні вночі з Балі до України повернулися українські туристи. В аеропорт "Бориспіль" двома літаками прилетіло загалом близько 350 людей. 

Сьогодні вранці у новинах та ЗМІ почала масово ширитися інформація, що ті, хто прилетів, відмовляються від обов'язкової обсервації, від проходження тестів на коронавірус та від підписання документів про самоізоляцію. Також зазначалося про агресивну поведінку українських туристів, які не хотіли виходити з літака, щоб не потрапити в обсервацію.

Новина швидко облетіла Україну. В коментарях багато людей обурювалися такій поведінці повернутих українців. Проте, як зясувалося, не все у цій історії - правда, а багато моментів влада використала як маніпуляцію українців. Зокрема, однією з тих, хто був на борту літака з Балі серед інших українців, стала дочка міського голови міста Сарн, що на Рівненщині, Віра Усик. Дівчина на своїй сторінці у Фейсбук написала обурливий пост про те, що насправді відбувалося під час їхнього повернення, та про те, що багато з того, що пишуть нині в ЗМІ - є неперевіреною і нахабною брехнею.

Віра Усик

Зокрема, дівчина каже, що інформація про те, що вони прилетіли за кошти держави, не відповідає дійсності:

"Ми летіли за свій кошт, не за кошт держави! Ніяких грошей з державного бюджету на нас не було витрачено!"

Також Віра розповіла, при посадці у літак на Балі і по приземленню у Київ усім пасажирам поміряли температуру і у всіх вона була в межах норми.

"Ми цілий день були в дорозі, ніхто не кашляє. Ми просили зробити нам всім тести на коронавірус - відмовилися. І уточню, що ми всі в літаку були за самоізоляцію зі штрафами за її порушення і за обсервацію тих, хто має ознаки хвороби".

Вона додала, що в Катарі їх тримали 3 години, аби вони підписали інформацію те, що згодні на обов'язкову обсервацію. 

"Нібито це була прийнята постанова (ми вилітали з Балі, коли в Україні ще була ніч 28/29). Шантажували, що якщо ми не підпишемо, ми не полетимо. Ми підписали, що ми проінформовані. При посадці в Києві, з'ясувалося, що насправді ця Постанова була прийнята лише тоді, коли ми ВЖЕ були по дорозі на Київ. Тим більше вона вступає в дію після її опублікування. Тобто нам в Досі надали неправдиву і маніпулятивну інформацію.", - обурюється Віра Усик з Сарн.

Також дівчина розповіла про те, як їх зустріли у Борисполі:

"В Києві нас зустріли СОТНІ людей у формі. Вже в літаку нам роздали папірець (добровільна згода на обсервацію), де написано, в тому числі, що 14 днів ми не повинні НІ З КИМ контактувати ніяким способом, в тому числі зі ЗМІ, а також, що якщо хтось в обсервації захворів, то ми перебуватимемо там доти, поки всі не одужають. До речі, бортпровідники SkyUp були в хімкостюмах та без окулярів, крім однієї".

Віра додала, що єдиним представником від влади, хто вийшов до них поспілкуватися, був працівник МОЗ, однак по суті він не зміг нічого пояснити людям.

"Наші валізи вигрузили під літак біля автобусів, якими планують завезти в місця обсервації. Куди саме, ми так і не добилися. Нам виключили кондиціонери, закрили туалети і ВИМАГАЛИ їхати на ДОБРОВІЛЬНУ обсервацію! На вулиці нас чекав коридор з сотні Нацгвардії. Бортпровідники залишили літак, лишивши (і на тому дякуємо) один туалет без води. Але їх повернули назад. Нас спеціально привезли вночі, аби не могли ні з ким сконтактувати. Вода на борту закінчилася, бортпровідникам відмовили в тому, щоб нам її додатково надали. Ми не маємо теплих речей. Як і практично чистих. З нами на борту 15 дітей, в тому числі зовсім маленьких на руках. Через дві години нам відкрили двері, увімкнули воду в туалеті, і в одному з літаків (ми прилетіли двома) знайшлися бланки про самоізоляцію, які видавали всім до нас. Ми їх всі підписали. На жаль, в другому літаку таких заяв не було. Пішла четверта година в літаку. Нам зачинили двері, дихати нема чим, води теж. Виключають світло. Туалети закривають. Сказали не знімати ні відео, ні фото."

Дівчина розповіла, що обсервація могла проходити або в готелі "Козацький", або платно - в Пущі Водиці аж за 10500 грн. Але в обох варіантах додатково оплачується харчування за свій кошт - обід коштує 450 грн або 1200 грн - за триразове харчування. Кілька людей з літака таки поїхали на обсервацію в готель "Козацький", але умови там були нелюдські:

"З кімнати не можна виходити 14 днів, температура в кімнаті 12 градусів, пропонують послуги єдиного ФОПу з харчування, столу в кімнаті нема, як і кухні. З крану тече коричнева вода."

Дівчина зазначає, що їхній рейс прибув з країни, де наразі найменший рівень захворювання на коронавірус серед тих, які прибули останніми тижнями в Україну, зокрема, деякі з них і вчора прилетіли до Києва з країн, де вірус зашкалює. Віра переконана, що саме їхній рейс чомусь вирішили зробити показовим для журналістів і блогерів.

"В новинах і деякі блогери показують, що ми всі, хто прилетів, відмовляємося від тестів та від підписання документів про самоізоляцію, що ми прилетіли за кошти держави, що ми ведемо себе дуже агресивно. Це все БРЕХНЯ! Мені теж соромно за туристів з В'єтнаму. Але не треба на основі 10 людей робити висновки про всіх. І мені дуже шкода цих журналістів, бо в них - більш страшніша хвороба, ніж короновірус. Назва цій хворобі - лицемірство і брехня", - підсумувала донька міського голови міста Сарн.

Читайте також