Безробіття на Рівненщині: на одну вакансію - 11 людей

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

На одну вакансію – 11 безробітних. У Службі зайнятості розповіли, як змінилась ситуація з працевлаштуванням за пів року на Рівненщині, адже більше половини цього часу – карантин. Звернулось, кажуть, у півтора рази більше людей, ніж за пів року 2019-го. Найбільше – з Рівного і Рівненського району, передає Суспільне

Підприємці, через вимушену зупинку діяльності під час карантину, за весь період можуть отримати за кожного працівника до 10 тисяч гривень, наголошують у Службі зайнятості. Для зменшення негативних наслідків карантину, в першу чергу, намагаються виплатити людям допомогу по безробіттю, а роботодавцям – компенсувати часткове безробіття. Про це в інтерв’ю Суспільному розповіла заступниця директора обласного центру зайнятості Тетяна Новорок.

– Як вплинув карантин на кількість звернень до Служби?

– Людей, які звернулись до центрів зайнятості у першому півріччі, в півтора рази більше, ніж за відповідний період минулого року. У першому кварталі збільшення не відбулося, це сталося у квітні-травні-червні. Якщо говорити помісячно, то, скажімо, у квітні минулого року звернулося 1700 осіб, а в квітні цього – більше 5 тисяч. У травні цього року – 3600, а минулого було 2400 звернень.

– З послабленням карантину частково запрацював бізнес. Чи вплинуло це на динаміку?

– У червні, в порівнянні з квітнем-травнем цього року, дещо пішло зменшення звернень. До нас звернулося 2400 людей, а минулого року було 1700 таких звернень. Є ріст, але він не такий, як був у квітні і травні. Ті люди, які приїхали з-за кордону, вже звернулися, як і ті, які були звільнені з підприємств в зв’язку з початком карантину. Збільшилась кількість звернень, коли запустили транспорт. За день липня майже 200 осіб отримали статус безробітного. Це немало.

– Але ж ви людей досі не приймаєте?

– Особистий прийом не ведеться. Але людина може прийти з заявами і залишити їх у скриньці для кореспонденції. Наш режим роботи не змінився, працюємо без обідньої перерви, частина центрів – з 8 до 17, частина – з 9 до 18 години. Режим зручний, враховує доїзди маршруток до району, щоб люди могли зручно дістатися.

– Тобто і надалі, попри послаблення карантину, прогнозуєте ріст?

– Трішки ріст піде, але такого сплеску, як був у квітні й травні, в липні не буде точно. Тому що частина підприємств вже почали роботу: сфера торгівлі, обслуговування – кафе, ресторани, які працюють ще не на повну потужність, але все одно працюють. Частина людей вже працевлаштовані, частина чекає відкриття своїх фірм, організацій, установ, щоб приступити до трудової діяльності.

– Яка ситуація з вакансіями, що можете запропонувати?

– На жаль, маємо по кількості вакансій значне зменшення. У першому півріччі минулого року поданих до служби вакансій було більше 21 тисячі, а станом на 1 липня – лише 16 тисяч, зареєстровані цього року – 14 тисяч. Це 72 % від зареєстрованих за пів року 2019-го. Тобто відбулося зменшення подачі вакансій і зменшення кількості працевлаштованих, в цілому працевлаштованих, не лише безробітних.

– Безробітних більшає, а вакансій меншає. Скільки людей претендує на одне робоче місце?

– Станом на 1 липня у центрах зайнятості було 1700 вакансій. На цю дату у 2019 – було майже 3000 тисячі й тоді на одну вакансію претендували 4 особи. У 2020-му – 11 осіб на одну вакансію. Тобто 19 тисяч безробітних, які перебувають на обліку на 1 липня цього року і 1700 вакансій. Ви бачите, яка ситуація.

– Яких вакансій найбільше?

– Це вакансії швачок через відновлення роботи великих швейних виробництв. На сьогодні є і замовлення на продавців усіх груп товарів, мають попит кухарі, кондитери. Практично поодинокі вакансії зварників, слюсарів. Якщо говорити про кваліфікованих фахівців, то потрібні бухгалтери й інженери різних кваліфікацій.

– Скільком людям за ці пів року Служба знайшла роботу?

– Протягом січня-червня цього року вдалося працевлаштувати 11,5 тисяч осіб, що значно менше у порівнянні з аналогічними періодом минулого року, через карантинні обмеження. При цьому 66% з них працевлаштовано оперативно, до набуття статусу безробітного.

– У яких районах найбільше звернулося за отриманням статусу безробітного?

– Якщо орієнтуватись, скільки людей перебуває на обліку, то в Рівненському міському центрі зайнятості за 6 місяців – майже шість тисяч. Лише цього року статус безробітного мали більше 3700, що майже вдвічі більше у порівнянні з минулим роком – було 1900 осіб. Не зовсім позитивна динаміка у Рівненському районі, де 180% звернень, у Демидівському, Березнівському – 160%, у Зарічненському 150%. Мова про тих, хто отримав статус за ці пів року, порівняно з таким же періодом минулого.

– Як Служба допомагає бізнесу пережити цей карантин?

– В кошторисі обласної Служби зайнятості передбачено 80 мільйонів гривень на допомогу малому і середньому бізнесу по частковому безробіттю. Станом на 1 липня подали документи майже 7 тисяч роботодавців, з них 5 тисяч – ФОПів. І практично по 5 тисячах роботодавців прийнято позитивне рішення, допомогу по частковому безробіттю отримали вже 12 тисяч осіб. На сьогодні профінансували 29 мільйонів гривень.

– Що потрібно знати роботодавцю, який бажає оформити цю допомогу?

– Допомога по частковому безробіттю передбачається суб’єктам малого та середнього підприємництва, у тому числі фізичним особам-підприємцям, для виплати її працівникам. Наголошую, що пенсіонери та люди, які працюють за сумісництвом, не мають права на отримання цієї допомоги. Допомога надається лише офіційно працевлаштованим. Роботодавець може звернутися протягом 90 календарних днів з дня зупинення чи скорочення діяльності.

– Про який розмір допомоги йдеться?

– У нього є можливість отримати через Службу 2/3 заробітної плати, але не більше 4700 гривень на кожного працевлаштованого. Всі розрахунки здійснюються згідно з постановою Кабміну від 22 квітня. Роботодавці, через вимушену зупинку діяльності під час карантину, за весь період можуть отримати за кожного працівника до 10 тисяч гривень.

– Але ж не всі звертаються за допомогою?

– Так, є роботодавці, які не звільнили людей і, на жаль, не подали документи по відшкодуванню тим людям по частковому безробіттю. Хотілось би акцентувати, що отримати виплату може кожен роботодавець, в якого є наймані люди, які не у відпустці за власним бажанням. Якщо роботодавець сплачував пів року єдиний соціальний внесок за них, то має право звернутися до центру зайнятості за місцем реєстрації і отримати на найманих осіб і на себе допомогу.

– Чи змінився розмір і процедура виплат, запроваджених у карантин?

– Мінімальна виплата для незастрахованих осіб не змінилася. На час карантину замість 650 гривень – 1000 гривень. Якщо особа звільнена за власним бажанням – виплата призначається з першого дня, а скорочується в кінці. З першого дня подачі документів в центр зайнятості надається статус безробітного і призначається допомога по безробіттю, а не з сьомого, як було до карантину.

Читайте також