Бізнес духівництва: чи реально на Рівненщині розвінчатися

 Сумна статистика

Ще у 2015 році Україна мала одні з найвищих показників у Європі за кількістю розлучень. На 295 тисяч укладених шлюбів припадало 130,7 тисяч розлучень. Якщо брати у відсотковому відношенні, то розпадається майже кожна друга пара.

В державі для розірвання шлюбу можна виконати кілька формальних процедур, але з церквою не все так просто. Зазвичай, під шлюбом розуміється і вінчання у церкві. Бо зараз так модно. До того ж, це уже ввійшло в народну традицію.

Для таких розлучень слуги Божі теж придумали свої формальні процедури. Адже вони підлаштовуються під запити суспільства. Та, у більшості випадків, після їх проходження вам будь-який отець скаже, що ви живете у гріху. Хоч і бувають винятки. У схожу ситуацію потрапила рівнянка Марина.

«Для мене питання розвінчання було принципом. Адже я хотіла прожити життя з іншою людиною. Але без розвінчання це була б зрада перед Богом. У мене були вагомі підстави для розлучення. Тому я пішла до Рівненської єпархії Київського патріархату. Розповіла про свою проблему. Написала заяву на ім’я архієрея. Сплатила 500 гривень. Отримала дозвіл це зробити. Хоч мене попередили, що в житті можна лише двічі розлучатися. Після цього через тиждень я прийшла до єпархії. Там мені видали офіційну довідку про дозвіл на повторне вінчання», - розповідає жінка.

Батюшки: вінчаються лише раз

В православній церкві немає такого поняття, як розвінчання. Видається лише дозвіл на укладання другого шлюбу. Адже вважається, що все інше – від нечистого. Тим не менш, щороку на Рівненщині люди табунами ходять до церковних сановників. До обох єпархій в рік за розвінчанням звертається близько 300 людей. Коли священики дають позитивну відповідь, то доводиться платити благодійний внесок. Він не примусовий, але, мабуть, немає людей, які його не здавали. У Київському патріархаті він складає близько 500 гривень, а в УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, 150 гривень.

Читайте також