Бойового медика з Рівненщини, який рятував життя у Маріуполі, чекають рідні з полону

Військовий медик з Рівненщини Андрій Шидловський рятував Захисників та цивільних у Маріуполі. У 2022 році лікар потрапив у полон до росіян. З того моменту розпочалася боротьба за його звільнення, яка ще триває.

Повідомляють на сторінці Дніпровського державного медичного університету.

Народився Андрій Шидловський 1994 року на Рівненщині. Змалку був активним хлопчиком, брав участь у всіх виставах та концертах школи. Окрім того, цікавився біологією та мріяв стати лікарем.

У 2012 році Андрій вступив до ДДМУ (тоді - Дніпровську медичну академію). Під час навчання Андрій був старостою, організатором студентських заходів у гуртожитку, справжнім лідером. Якщо студенту потрібно було розв'язати якесь питання, звертались до Андрія. З третього курсу почав працювати в реанімації, щоб навчитись мистецтва інтенсивної терапії та допомагати людям. Працював багато й наполегливо. В роки інтернатури жив у лікарні, здобував досвід, рятував життя людей, працюючи в команді з іншими працівниками відділення. Проявив себе як щира, добра, самовіддана людина, яка допоможе та врятує у будь-якому випадку.

У 2020 році Андрій став військовим медиком, щоб рятувати та допомагати там, де критично мало було людей його спеціальності. До повномасштабного вторгнення був на ротації зі своїм підрозділом у зоні бойових дій. Працював у медпункті, періодично виїжджав у місто, купував ліки хлопцям, лікував їх, робив обходи. Навіть встигав навчатись нового, бо лікар – це безперервний професійний розвиток.

Після 24 лютого 2022 р. Андрій майже одразу опинився в Маріуполі. Виходив на зв’язок рідко, але завжди телефонував в гарному настрої. І в тих розмовах були постійно чутні вибухи. А далі він зник на довгих 19 днів. 5 квітня знов вийшов на зв’язок, коли звідкись з’явився Інтернет. Увесь цей час працював анестезіологом у госпіталі, безвилазно у бункері. А ще у підвалі з налобним ліхтариком разом з іншими медиками робив перев’язки, операції, лікарські призначення – все, що було потрібно і все, що він міг. Потім зв’язок знову зник.

Лише 12 квітня 2022 р. Андрій Шидловський зателефонував і повідомив, що потрапив у полон. З того моменту розпочалася боротьба за його звільнення, яка ще триває. Російська сторона й досі не підтверджує його статус військовополоненого. А вдома на Андрія чекають рідні та друзі.

"Наші військовополонені, яких вже вдалося звільнити, повідомляють, що Андрій Шидловський живий. Він - лікар, який не зрадив свого покликання. Віримо, що його обов’язково буде звільнено і він продовжить своє життя та професійний шлях у мирній Україні", - зазначають на сторінці університету.

Читайте також