Чого чекати медіа від нового закону про COVID-2019?

Зображення - НАМ

Учора парламент проголосував за проєкт закону № 3275 про коронавірус, однак медійникам від нього чекати нічого.

Нещодавно Асоціація попросила депутатів вжити невідкладних заходів для того, щоб медіа продовжували свою роботу, проте пропозиції НАМ не було враховано. Вдалося зібрати 114 підписів представників національних та регіональних медіа та медійних громадських організацій. На жаль, цього не вистачило для того, щоб  парламент  хоча б частково задовольнив запропоновані заходи підтримки працездатності медіа.

«У законі не було внесено податкових заохочень або заходів підтримки для медіа, навіть можливості вносити зміни до програмної концепції, що взагалі не вимагало від держави ніяких інвестицій, а просто полегшувало медіа можливість реагувати на ситуацію, що склалася, оперативно. Дуже важливо, що є розуміння цієї проблеми Нацрадою. І вона запропонувала певне вирішення, але відсутність будь-якої допомоги з боку держави означає, що медіа, як завжди залишені зі своїми проблемами наодинці, як і переважна частина бізнесу. Це, без сумніву, матиме негативні наслідки, які ми побачимо дуже швидко», – коментує виконавча директорка НАМ Катерина М’ясникова.

Що новий закон готує медійникам?

У новому законі доповнили норму, яка вже існувала. Це – стаття 58 закону «Про телебачення і радіомовлення», до якої додали частину 4. У ній йдеться про те, що журналіст, за умови пред’явлення редакційного посвідчення чи іншого документа, може перебувати в районі стихійного лиха, катастроф, в місцях аварій, масових безпорядків, на мітингах і демонстраціях, на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію, та безперешкодно виконувати свої професійні обов'язки.

Також було включено до універсальної програмної послуги інформаційні, інформаційно-аналітичні, інформаційно-пізнавальні телерадіопрограми телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, На загальнонаціональному рівні – це «Прямий», «Еспресо», «ZIK», «5 канал».

Читайте також