Чому Рівненщина перебуває на перших місцях за кількістю зафіксованих випадків COVID-19 серед областей?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Рівненщина знаходиться у десятці областей за кількістю зафіксованих випадків коронавірусу. Керівниця обласного центру громадського здоров'я Олена Гандзюк прокоментувала ситуацію в області.

За її словами, виявлений чи діагностований вірус не повільніше і не швидше поширюється за не діагностований.

«Якщо порівняти ряд областей в тому топі по кількості виявлених - Київська область, Чернівці, Івано-Франківська область, Тернопіль, Рівненська область, Вінницька - спостерігається дуже чітка тенденція. Зроблено більшу кількість тестувань. Це області, які в основному, зробили більше трьох тисяч тестувань. Там, де більше населення, то і, відповідно, тестів більше. З цих тестувань біля 20% позитивних випадків. У Рівненській області на сьогодні зробили 3200 тестувань. У нас 553 випадки – це 18,5%», - зазначила пані Гандзюк.

Мова йде про якісне виявлення та епідрозслідування у вогнищах вірусу.

«Інші області, які показують цифри 100 чи 80 людей, в них відповідно і цифри досліджень дуже низькі. Звичайно, коли епідемія пройде, ми зможемо зробити аналіз. Не в усіх областях будуть темпи поширення інфекції однакові. Тоді ми зможемо звернутися до справжніх, об’єктивних причин, таких як: кількість трудових мігрантів, які приїхали з країн охоплених епідемією, як відбувалося зараження», - коментує керівниця ЦГЗ.

Пані Гандзюк запевняє, що у Рівненській області кількість виявлених хворих на коронавірус адекватна. Робота проводиться ефективно завдяки тому, що працює не одна лабораторія, а цілий комплекс мед закладів зі спецтехнікою та фахівцями.

«Об’єднано ресурси чотирьох лабораторій: до лабораторного центру долучився перинатальний центр, а в центрі громадського здоров’я долучився на днях діагностичний центр. Через це у нас об’єми досліджень демонструють реалістичну картину.

Міністр охорони здоров’я заявив про те, що Україна виходить в середньому на 10000 досліджень за добу. Пані Гандзюк вважає, що це досить амбітні, але реалістичні плани. У розрізі на населення Рівненська область має робити біля 300 досліджень за добу. За словами керівниці ЦГЗ, з цими ресурсами, які є зараз, лабораторії справляються навіть без нічних змін.

Читайте також