Допитали по "скайпу": у Рівненському суді через карантин вдаються до технічних нововведень

Фото -

Під час розгляду адміністративних матеріалів допит свідка відбувся за допомогою  програми Skype. Таку  можливість сторони отримали відтоді, як 2 квітня 2020 року набрав чинності  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович розповів про організацію судового процесу у сучасних умовах та дотримання прав сторін на захист дистанційно.

«Ми зацікавлені в тому, аби на час карантину до суду приходило менше відвідувачів, а справи, за згодою сторін, розглядалися з використанням відеоконференцзв’язку та власних технічних засобів сторін», - зазначив пан Полюхович.

Прикладом використання технічного забезпечення у організації роботи суду став розгляд апеляційної скарги за допомогою програми Skype.

«Свідок зміг відповісти на запитання судді поза межами судової установи. Я вважаю позитивним намір законодавця надати можливість учасникам судового розгляду брати участь у судовому засіданні, використовуючи  власні технічні засоби. Ми провели судове засідання в такому форматі вперше та плануємо й надалі застосовувати дистанційне спілкування при здійсненні судочинства, доки не будуть припинені карантинні обмеження», - повідомив голова апеляційного суду.

Читайте також