Коли в меню садочків Рівного повернуть м’ясо?

На початку березня в 28-ми дошкільних закладах Рівного з меню зникло м’ясо. Це викликало деякі неточності у висвітленні причин такого кроку. Відтак, у міській раді міста таки прокоментували цю ситуацію.

Отож,  аби краще зрозуміти, що, як і чому, почнімо з дат.

- 20 грудня 2017 року – оголошено торги на закупівлю м’яса на 2018 рік. Сума – майже 7 млн. грн. на весь рік.

- 31 січня 2018 року – визначено переможця.

- 13 лютого – торги відмінені.

Причина відміни торгів - листи до управління освіти. На початку лютого цього року на адресу управління надійшли два повідомлення, обоє щодо переможця торгів.

Перший – від  Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області, а інший -  від  Служби безпеки України в Рівненській області.

«Мова про те, в ході певних дій, вони тут викладені. На мою думку, все абсолютно логічно та правильно, Служба безпеки має в своїх повноваженнях моніторити використання бюджетних коштів, особливо великих розмірів і вони тут діють в межах Закону про публічну закупівлю, оскільки вся інформація  зараз відкрита. У листі йдеться: «Зазначені учасники можуть вдаватися до змови та антиконкурентних  узгоджених дій з метою забезпечення перемоги одного з учасників і т. д. В кінці Служба безпеки України просить управління освіти вжити заходів щодо забезпечення дотримання Закону України про публічні закупівлі.

Перед цим управління освіти отримало лист від Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області про дотримання вимог законодавства про проведення закупівель. В них інша аргументація. Вони (управління освіти – авт..) отримали його на декілька днів раніше, і якщо ще думали й вивчали документи, то вже після листа СБУ вагань не було», - зазначила Галина Кульчинська.

З листами ознайомитися в Рівнераді не дали, але  запропонували цю інформацію брати в СБУ.

14 лютого – оголошено нові торги.

26 березня – знову аукціон, адже це відкриті міжнародні торги з публікацією англійською мовою, які чітко визначають терміни.

«На цей період, поки йдуть торги, ми не маємо права заключити договір на місць на якісь інші поставки (м’яса – авт.) », - додала Кульчинська.

Це стосується тільки певних дошкільних закладів Рівного. Оминає це  садочки, які мають власну бухгалтерію, таких у місті 7.

Звідси постає питання, закупи на 2018 рік, але два попередні місяці в раціоні дітлахів у садочках було м’ясо. Так-от, справа в тому, що згідно з законодавством, можна було продовжити договір із попереднім постачальником,  а тому в управлінні освіти так і зробили.

М’ясо – це перш за все білки, а тому в садочках його заміняли іншими  продуктами.

«У разі відсутності одного з продуктів передбачено використання інших, для того, аби забезпечити збалансоване харчування. М’ясо  було замінено на: рибу, ковбасу варену, кисло-молочні продукти, твердий сир, яйце»,  - зазначила начальник дошкільного відділу управління освіти Людмила Ремезович.

Якщо у понеділок аукціон пройде успішно, більше не буде ніяких застережень щодо постачальника, то через 10 днів  управління освіти укладе договір із підприємцем і на наступний день він зобов’язаний привезти в садки м’ясо.

Такої проблеми не виникло у школах міста тільки через те, що  харчування там  забезпечують підприємці.

 

Читайте також