Квітнева пожежа на Поліссі стала найбільшою за останні 20 років: причини та наслідки

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Заступник начальника ЦРБ РАЕС з радіаційного моніторингу Олександр Романенко прокоментував ситуацію з радіаційним фоном у області та наслідками пожеж на Поліссі.

«На превеликий жаль, весняні підпали сухої трави, листя, стерні відбуваються постійно. Люди не задумуються, що під час спалювання трави, ми, насамперед, втрачаємо потенційні добрива, руйнуємо верхній шар найродючішого грунту, піддаємо небезпеці представників фауни, збільшуємо викиди в атмосферу оксидів вуглецю та попелу», - зазначив пан Романенко.

 За його словами, додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

«При згоранні поліетиленового пакету у повітря вивільняється до 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною печіння в горлі, кашлю, респіраторних захворювань», - розповів заступник.

Олександр Романенко зауважив, що у цьому році квітнева пожежа на Поліссі стала найбільшою за останні років 20.

«Окрім хімічного впливу, поліські пожежі супроводжуються підвищенням активності Цезія 137 Чорнобильського походження. З самого початку пожежі в Україні були активовані служби зовнішнього радіаційного контролю атомних електростанцій країни, підрозділи служб з надзвичайних ситуацій, а саме – центральна геофізична обсерваторія та Український гідрометеорологічний інститут. Також, в Київ відбирали проби державний науковий технічний центр з ядерної та авіаційної безпеки, державне спеціалізоване підприємство «Екоцентр», яке проводить радіаційний контроль безпосередньо у зоні відчуження», - поінформував заступник начальника ЦРБ РАЕС.

Роботи по контролю за радіаційним станом очолила Державна інспекція ядерного регулювання України.

«Підвищення активності Цезію в атмосферному повітрі в нашому регіоні почалося ще за місяць до пожежі в зоні відчуження ЧАЕС через дії місцевих паліїв. Активність Цезію, яка зафіксована в результаті місцевих підпалів і підпалів у зоні відчуження в десятки тисяч разів менша за допустиму активність радіонуклідів, встановлених в нормах радіаційної безпеки України і не представляють загрози для здоров’я населення. Але все таки, вона виросла через необдумані вчинки наших громадян», - прокоментував пан Романенко.

 

Читайте також