Мацик із Рівненського Полісся може стати нематеріальною культурною спадщиною України (ВІДЕО)

Скриншот із відео

Мацик із Рівненського Полісся може стати нематеріальною культурною спадщиною України.

Передуватиме цьому включення сиров'яленої страви в перелік обласних елементів НКС.

Повідомляє голова Рівненської облради Андрій Карауш.

Збереженням автентичної спадщини займається, зокрема, Рівненський обласний центр народної творчості. Його керівниця Ірина Рачковська-Баковецька розповіла, що ініціатива щодо мацика пішла від Вараської громади. Долучається до неї сусідня Володимирецька ТГ, а у процесі географія може ще розширитися.

На фрагменті відео – приготування мацика в селі Мульчиці (Вараський район), страву ще називають "каврук". У свинячий міхур тісно напихають порізане м'ясо, сало, часник, спеції, зав'язують і кладуть у полотняну торбу, далі – підвішують на горищі на пів року.

Якщо мацик після пройденого обласного етапу таки стане нематеріальною культурною спадщиною України, то там "складе компанію" ще одному гастроелементу з Рівненщини – "голубцям із млинцями", які ще називають "рулетиками по-радивилівськи".

До речі, у центрі народної творчості за підтримки управління культури ОДА нещодавно відбулася чергова лабораторія "Жива спадщина". Володимирецька та Вараські громади запропонували до обласного переліку НКС іще таке: маглаї, бекач, ланцепупики, постоли, кошель (коробка), човни, урочище села Луко, весільні шишки, вироби з коріння сосни, пироги з бобом та чорницями, східні млинці, кльоцки.


 

Читайте також