Мешканцям Рівненщини на замітку: як спілкуватися із поліцейським, який зупинив авто?

Напевно, кожного рівнянина на авто хоча б один раз зупиняли поліцейські. Деякі водії дуже переймаються через це, адже ДАІшники мали не дуже хорошу репутацію. Як розповідають досвідчені водії, працівники ДАІ скоріше за все починали «качати права». Молоді водії часто розгулюються у таких випадках.  Так-от, «РівнеМедіа» пропонує ознайомитися із порадами, як спілкуватися із працівником поліції.

Відтак, зупинивши автомобіль, поліцейський зобов’язаний без затримки підійти до водія (п. 27.4. Наказу 111), а не змушувати його витрачати час.

Уважно вислухайте і, за можливості, зафіксуйте звернення до Вас працівника поліції шляхом фото-, відеофіксації. Нагадуємо, що такі дії не заборонені українським законодавством. Не забудьте записати номер нагрудного знака (жетона) працівника поліції, він також може Вам знадобитися для його ідентифікації (його не можна приховувати або будь-яким чином перешкоджати прочитанню інформації на ньому та фіксуванню його за допомогою технічних засобів – ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про Національну поліцію»).



Крім того, як зазначають експерти Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), звертаючись до водія, поліцейський зобов’язаний: привітатися; чітко й зрозуміло назвати свою посаду, звання та прізвище; повідомити про причину зупинки транспортного засобу, суть звернення, суть скоєного правопорушення у випадку його вчинення. На вимогу учасника дорожнього руху поліцейський зобов’язаний пред’явити своє службове посвідчення (ч. 3 ст. 18 ЗУ «Про Національну поліцію»).

Поліцейський, оснащений нагрудною камерою (відеофіксатором) попереджує про застосування такого превентивного поліцейського заходу, як відеофіксація (ч. 2 ст. 31, ст. 40 ЗУ «Про Національну поліцію»).

Поліцейський має право висловити вимогу про пред’явлення водієм:

а) посвідчення на право керування транспортним засобом;
б) реєстраційного документа на транспортний засіб;
в) поліса (сертифіката) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів для перевірки (пункти. 14.7., 27.2. Наказу 111; підпункт «а» п. 2.4. ПДР).

Перелічені документи надавати в руки поліцейського не обов’язково, достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівників поліції — передати їм в руки документи — є протиправною (абзац 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ «Про дорожній рух»; підпункт «а» п. 2.4. ПДР).

У взаємовідносинах з учасниками дорожнього руху працівнику поліції забороняється: звертатися на «ти»; використовувати погрозливі чи образливі жести; допускати при спілкуванні зневажливий тон, грубість, неввічливе викладення зауважень, вирази або репліки, які ображають людську гідність, погрози; пред’являти безпідставні звинувачення (п. 17.2. Наказу 111, Наказ №155 МВС України від 22.02.2012).

Зверніть увагу, чи відповідають прізвище, звання та посада тим, які назвав поліцейський при зверненні, і чи не закінчився строк дії службового посвідчення. У разі виявлення невідповідності чи закінчення строку дії службового посвідчення, вимоги такого працівника не виконуйте, негайно телефонуйте черговому УНП (ГУНП), на території обслуговування якого це трапилося, та на телефон довіри (телефони є на сайті НПУ). Можливо такий «поліцейський» є просто шахраєм у формі, який таким чином заробляє гроші, що є злочином, передбаченим ст. 190 КК України.



Олеся БОРОВЕЦЬ

 

Читайте також