На фестиваль лялькових колективів у Рівне приїхали діти з Донеччини: чим дивували юні актори (ФОТО)

Сьогодні в Рівненському академічному обласному театрі ляльок  стартував VIII Відкритий фестиваль дитячих лялькових колективів «Березневі сходинки-2018».

Цьогоріч на фестиваль з’їхалися із різних куточків України: Донеччини (Торецьк), Житомира, Івано-Франківська, Кіровоградщини (Світловодськ), Львівщини (Червоноград), Харкова та Рівного. Організатор заходу Андрій Окладов зазначає, що на всеукраїнський рівень фестиваль вийшов лише цьогоріч.

«Ми єдині в Україні, хто проводить фестиваль такого рівня для тільки дитячих лялькових колективів. Попередні фестивалі ми збирали колективи більше з області та районів Рівненщини. Цього року ми зібрали колективів із 7 областей. Вистави різноманітні – від вертепу до естрадних мініатюр із ростовими та планшетними ляльками».

У кожному фестивалі потрібна «роздинка». Цього року нею став Народний художній театр-студія  «4-й поверх» естрадної ляльки м. Торецьк (Донецька область). Їм компенсують витрати на дорогу, а також забезпечать проживанням та харчуванням.  

 

«Раніше ми запрошували  навіть поляків, а цього року ми вирішили запросити колектив із Донецька.  Ми раді, що відділ культури нашої ОДА організували для всіх учасників харчування, також для колективу з Донецька оплатили проживання, а театр взяв на себе витрати на дорогу. Ми хотіли, щоб вони відчули себе тут як вдома, адже їм зараз важко як в плані фінансовому так і взагалі», - розповів Андрій Окладов.

Керівник групи Ганна Шульга розповідає, що нині їм готуватися непросто. Однак, підготовка саме до цього фестивалю тривала не дуже недовго та й часу в них було небагато. Зважаючи на те, що  це постійно діючий театр, вони лиш обрали потрібні номери та «відшліфували» їх.

«З 1985 року  театр став театром естрадних ляльок. Естрадна лялька може увійти в будь-яку програму як окремий номер чи як частина якогось. У нашому арсеналі є ляльки для дітей – герої мультфільмів та казок й для дорослих – естрадні виконавці тощо. Ми вчимо добру та найпозитивнішому, що може бути.  У театрі був невеликий перерва – 3 роки через закриття Донецького палацу. Зараз ми тимчасово в складних умовах. Ми працюємо на території школи, нас там прихистили. Нікому не розповідали про те, як було складно репетирувати без сцени, а в класах», - додає Ганна Шульга.  

На виготовлення невеликої ляльки йде декілька днів, адже вона просто пошита, а от на естрадну «дорослу» - як мінімум місяць. Майстрині виліплюють з пластиліну голову людської подоби, а ще й потрібно досягти подібності (якщо це пародія на когось), зняти пап’є-маше, висушити, зашліфувати, загрунтувати, розфарбувати, а в середині зробити механізацію, аби працювали очі та рот. Не забуваймо й про тіло-костюм. Словом, процес не швидкий. Іноді потрібно декілька місяців. Дивлячись, які погодні умови, адже варто, аби все висохло.

Ганна Шульга - керівник колективу

«Підготувати дитину до такого роду виступу нескладно. Однак це ще й залежить від дитини. Є такі, що такі творчі, вроджені таланти, що відразу вникають в цю гру та й дається їм все легко. Хоча, ми беремо різних дітей. Є такі, що не мають музичного слуху, закомплексовані, то ми їх помалу адаптуємо. Усіх в театрі є 3 групи дітей – 45 осіб різного віку. Всі хотіли поїхати, особливо малюки », - зізнається Ганна Шульга.

До слова, завтра журі конкурсу визначить переможців, а всі охочі можуть  прийти 31 березня (субота) о 13:00 на показ кращої вистави фестивалю, яка отримає Гран-прі.

 

Читайте також