На півночі Рівненщини під ризиком був вчасний початок посівної: яка причина

Держрибагентство забезпечує безаварійне проходження повені та паводків на Рівненщині.

Міжрайонні управління водного господарства в Рівненській області здійснюють заходи, пов’язані з попередженням шкідливої дії вод, серед яких - протипаводковий захист сільськогосподарських угідь та інших об’єктів. Це роблять із метою мінімізації економічних, соціальних та екологічних збитків від затоплення земель унаслідок повеней і паводків.

Зокрема, у зоні обслуговування Північного МУВГ ведеться цілодобове спостереження за рівнями води на 113 водомірних постах.

Значна кількість тало-дощових вод призвела до виходу на заплаву майже всіх основних річок (р. Прип’ять, р. Горинь, р. Стир, р. Случ, р. Стубло, р. Льва, р. Веселуха та ін.).

У зоні можливого та фактичного підтоплення опинилися понад 4300 домогосподарств із населенням близько 15 тисяч осіб. Найскладніша ситуація спостерігалася на сільськогосподарських землях, де постраждали майже 380 км кв сільськогосподарських угідь, що становить близько 25 % від їх загальної площі на меліорованих землях Сарненського та Вараського районів. Це створило суттєву небезпеку для вчасного початку весняної посівної кампанії та відповідно продовольчої безпеки регіону.

Для захисту населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод була задіяна в роботі 51 насосна станція, відведено понад 54 млн м кб води, на що було використано майже 900 тис. кВт/год електроенергії.

Наразі водогосподарська ситуація в зоні діяльності Північного МУВГ не критична. Але, зважаючи на дуже повільні темпи спадання рівнів води в річках і високий рівень ґрунтових вод, вона все ще потребує постійного контролю та регулювання рівнів води за допомогою насосних станцій.

Нині в зоні спостереження Південного МУВГ на водомірних постах меліоративних каналів рівень води становить 40-80 см, на малих і середніх річках вихід води за межі заплави не спостерігається.

Унаслідок незначної кількості опадів тенденція до пониження рівня води на водних об’єктах у зоні обслуговування Південного МУВГ зберігається. У разі відсутності аномальних атмосферних опадів у травні значне підвищення рівня води не прогнозується.

Читайте також