На Рівненщині розпочався сезон відпочинку на Базальтовому озері (ФОТО)

фото - Фейсбук

Базальтове озеро, або Янова долина - одне з наймальовничіших озер Рівненщини, яке приваблює сотні туристів щороку. Село Базальтове, що знаходиться в Костопільському районі на Рівненщині, славиться своїми багатами залежами базальту та активним його видобуванням, і саме тут знаходиться одне з наймальовничіших озер Рівненщини.

Видобуток  базальту у селищі ведеться відкритим способом. В наш час Івано-Долинське родовище складається з п’яти кар’єрів, чотири з яких досі діють. Відпрацювала своє лише п’ята копальня, яка заповнилася водою, і саме тут базальтові стіни, в поєднанні зі спокійною гладдю води, виглядають особливо мальовничо. Посеред затопленого водою кар'єра тут утворився маленький острівець, який називають "Островом кохання".

Між іншим, глибина затопленого кар"єру сягає близько 9 м (за іншими даними-до 15 м). Підживлюється підземним джерелом. Вода кришталево чиста і прозора з смарагдовим відтінком, як на тропічних островах (завдяки великій концентрації мінералів).На дні озера також величні стовпи з базальту (а ще ковш екскаватора), тому й не дивно що це місце стало популярним серед дайвінгістів.

Місцеві розповідають, що кар'єр було затоплена ще далекого 1903 року, коли копальня вичерпала свій ресурс. На дно копальні заклали динаміт і підірвали, таким чином вивільнивши внутрішні води і затопивши озеро.

Спуск до води досить крутий і далеко не кожен може його легко подолати, особливо, якщо робити це кілька разів на день. А щодо місць для купання, то на озері є два спуски до води, обидва досить круті, однак біля самої води є місце для того, щоб можна було вдосталь позасмагати на сонечку. Вода в озері кришталево прозора та досить тепла.

Через дорогу від озера знаходиться ще донедавна робочий кар'єр, який частково затоплений. Саме в цій копальні знімали фінальну сцену українського фільму "Поводир". Видовище дійсно надзвичайне. Багато шукачів пригод та любителів екстриму часто залазять в копальню, роблячи селфі з затопленим екскаватором чи просто на фоні стовпів.

Доїхати з Рівного до с. Базальтове не важко. З автовокзалу "Чайка" кожен день відправляються маршрутки: 
7-00, 12-25, 17-25 - Рівне-Ганнівка, 
9-00, 14-30, 18-00 - Рівне-Звиздівка,
11-50, 19-20 - Рівне-Перетоки.

Маршрутки їдуть біля самих кар'єрів, потрібно попросити у водія і він покаже. скажіть водію і він покаже. Можна вийти при в'їзді в село Базальтове (прямо навпроти водонапірної башта). Там відразу буде видно добре втрамбовану дорогу, що веде прямо до озера.

Доїхати можна й власним автомобілем. Дорога займе близько години.

Фото Лариса Міхай

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також