Облрада відмовила київській фірмі у видобуванні базальтів на Рівненщині

Щойно на позачерговій сесії Рівненської обласної ради депутати розглядали питання "Про погодження надання надр у користування ТзОВ "Терабут Компані" з метою видобування базальтів Великомидського родовища, що знаходиться у Костопільському районі".

Як зазначив голова постійної екологічної комісії, депутат облради Володимир Валявка, перед сесійним засіданням вони провели збори комісії, де вирішили відмовити цій компанії у видобуванні базальтів, адже жоден представник фірми не з'явився до депутатів і не пояснив, що саме планує робити з добутим камінням. Крім того, у депутатів виникла підозра щодо намірів компанії, адже сама фірма зареєстрована лише 8 листопада 2018 року, а ще 4 листопада ця компанія вже звернулася до обласної ради з проханням в добування базальту на Рівненщині.

Пропозицію відмовити ТзОВ "Терабут Компані" підтримав і депутат обласної ради від Костопільського району Василь Кльоп. Він зазначив, що від діяльності компанії повинна мати зиск громада села.

"Маю слушне зауваження з цього приводу. Вважаю, що якщо якась фірма виявляє бажання користуватися надрами села, то вона, у першу чергу, повинна зареєструватися у тій громаді, де планує свою діяльність. Також фірма повинна надати сільській раді детальний бізнес-план, скільки громада отримає від цього, що саме компанія планує робити з видобутим каменем тощо. І зважаючи на отриману інформацію, саме громада села після цього повинна вирішити, чи дозволяти тій чи іншій фірмі діяльність чи ні", - зазначив Василь Кльоп.

У свою чергу інший депутат обласної ради від Костопільщини Микола Кучерук виступив за те, аби дозволити цій фірмі видобувати базальт, адже це - інвестиції для села, а якщо депутати відмовлятимуть підприємствам у бажанні працювати в області, то і інвестицій область не бачитиме.

Вислухавши різні точки зору, більшість депутатів все ж проголосували за рішення відмовити "Терабут Компані" у видобуванні базальтів.

До слова, ТзОВ "Терабут Компані" зареєстрована у місті Києві та займається, згідно з КВЕДами, добуванням декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю.

Читайте також