Пан замість Івановича: в Україні хочуть скасувати по батькові

В Україні хочуть відмінити використання імен по батькові. З такою ініціативою виступають деякі народні депутати та низка українців, які переконані, що це – усього лише пережиток СРСР, притаманний країнам пострадянського простору.

Відтак, активісти закликають депутатів скасувати використання імені по батькові, адже це, на їхню думку, допоможе людям не лише зручніше спілкуватися, а й наблизить Україну ще більше до Європи, оскільки більшість європейських країн зовсім не мають форми «по батькові».

Таку ініціативу відразу бурхливо підхопили користувачі соцмереж. Вони згодні, що таке рішення дозволить людям стати ближчими один до одного, і це стане ще одним кроком на шляху нашої країни до європейського розвитку.

"Хтось може мені популярно пояснити, навіщо в Україні ще існують по батькові? Додаткова ідентифікація? Визнання поваги? Нагадаю, що ми відхрестилися від poсійського впливу, рухаємося в Європу, навіть в Казахстані вводять латиницю, щоб дистанціюватися від Росії. Навіщо нам ці Васильовичі, Івановичі, Христофоровичі? Чому не пан Ігор, чи пан Богдан, чи пані Катерина? Красиво, сучасно, вчасно!“, – пише на своїй сторінці в Facebook консультант з питань ризиків і безпеки Євген Лауер.

Історики ж у свою чергу також вважають, що сьогодні форма «по батькові» поступово стає рудиментом, без якого цілком можна обійтися, адже нині в усіх базах даних даються і дати народження, тому жодної плутанини з цього приводу не виникатиме.

По батькові як такі з’явилися ще за часів Київської Русі. У дофамільний період іменування по батькові було потрібно для точної ідентифікації людини і замінювало сучасне прізвище. Пізніше – по батькові було ознакою приналежності до знатного роду. В СРСР по батькові і словом “товариш” замінили звичні поважні звернення “пан” і “пані”, - пояснює історик Ігор Чорний.

Втім, нині в Україні поки немає процедури скасування у паспорті імені по батькові. Хоча парламентарії припускають, що невдовзі така процедура все ж буде прописана законодавчо, адже про це вже говорять у кулуарах.

Зокрема, народний депутат України Валерій Пацкан, який є автором законопроекту, що дозволяє українцям змінювати своє по батькові, ймовірності його скасування також не заперечує.

Я як представник проєвропейської більшості – не проти відміни у паспортах по батькові. Але не знаю, як це приживеться в Україні. Адже наші люди доволі консервативні. Це питання дуже дискусійне. Якщо ми знайдемо достатні аргументи для цього і переконаємо у такій необхідності більшість людей, то чому б і ні. Теоретично - це можливо, – пояснив депутат.

Портал «РівнеМедіа» поцікавився, чи можна вже нині за власним бажанням не вписувати своє по батькові в паспорт при оформленні паспортів, і почули категоричне “ні”. Як пояснили нам в управлінні Державної міграційної служби України, якщо ви хочете поміняти своє ім’я чи прізвище, наприклад, з Василини Пупкіної на Ізабеллу Могутню, то ви можете це зробити без проблем, але якщо у вас в паспорті або свідоцтві про народження є по батькові, наприклад “Василівна”, то ви так і будете Василівною, незважаючи ні на що. Адже для цього потрібно законодавчо затвердити процедуру відміни по батькові.

Марина НАЗАРЧУК

Читайте також