Рівнян запрошують до написання Вікіпедії: найактивнішим - подарунки

В україномовному розділі Вікіпедії з 27 по 30 січня відбудеться Вікімарафон, присвячений 14-річчю української Вікіпедії, ідея якого полягатиме у написанні нових статей до україномовного розділу популярної онлайн-енциклопедії. А всі його учасники зможуть отримати пам`ятні сувеніри.

30 січня 2018 року українська Вікіпедія святкуватиме 14-річчя від часу створення першої статті. З цієї нагоди Громадська організація «Вікімедіа Україна» оголошує про проведення Вікімарафону з написання нових статей до української Вікіпедії, який триватиме з 27 по 30 січня 2018 року.

Участь у цьому Вікімарафоні може взяти кожен охочий: для цього необхідно написати нову статтю на будь-яку тему до української Вікіпедії або до іншомовних розділів Вікіпедії про Україну, зокрема, кримськотатарською та англійською мовами, які свій день народження також святкують у січні.

Для новачків та всіх учасників створено сторінку Вікімарафону, яка пояснює основні засади Вікіпедії, правила написання енциклопедичних статей, містить корисні навчальні ресурси для початківців у Вікіпедії, а також дозволяє створити статтю, скориставшись «Майстром написання статей». Всі статті мають відповідати критеріям значимості, базуватися на підставі авторитетних джерел та посилатись на них, не порушувати авторське право, а також дотримуватись дотримуватись нейтральної точки зору й не містити оригінальних досліджень.

Для тих, хто не може визначитися чи знайти тему для статті, у Вікіпедії укладено спеціальні списки «червоних посилань» – статей, яких поки що бракує в онлайн-енциклопедії. Для участі в акції також не обов’язково писати статтю саме в дні проведення Вікімарафону: її текст можна підготувати заздалегідь, а вже під час акції опублікувати статтю у Вікіпедії.

Найактивніші учасники акції зможуть отримати невеличкі пам’ятні сувеніри від організаторів поштою або під час вікізустрічей у Києві, Кропивницькому, Львові, Харкові, Херсоні, Чернігові, Черкасах та інших населених пунктах. На таких заходах учасники поспілкуються із досвідченими дописувачами енциклопедії, дізнаються більше про її функціонування, навчаться створювати і редагувати сторінки Вікіпедії. Про час та місце зустрічей можна дізнатися на сторінці Вікімарафону http://wikimarathon.org.ua/

Нагадаємо, що перша акція з написання статей якомога більшою кількістю україномовних користувачів відбулася 27 квітня 2014 року і була присвячена пам’яті Ігоря Костенка, Героя України, редактора Вікіпедії, який загинув 20 лютого 2014 року під час розстрілу активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві. Ігор Костенко одним з перших розвивав і прагнув реалізувати ідею такої акції. З 2015 року Вікімарафон щорічно проводиться до Дня народження української Вікіпедії.

Довідка

Громадська організація «Вікімедіа Україна» – українська некомерційна організація, яка займається сприянням розвитку української вікіспільноти, популяризацією проектів «Фонду Вікімедіа» в Україні, флагманським з яких є Вікіпедія, а також залученням до них нових знань та користувачів через реалізацію низки власних освітньо-культурних проектів, а також є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа.

Українська Вікіпедія займає 16-те місце за кількістю статей серед 298 мовних розділів цієї багатомовний вільної онлайн-енциклопедії, і в ній налічується понад 760 тисяч статей. Щомісяця сторінки україномовного розділу отримують понад 50 млн переглядів.

http://wikimarathon.org.ua/

 

Читайте також