Що робити із одноразовими гумовими рукавички у Рівному після їх використання?

Фото - Новини Хмельницького

Під час карантину одноразові гумові рукавички стали атрибутом не лише медиків, а й звичайних громадян. Однак, що стосується утилізація такого сміття? Адже карантин колись закінчиться, а проблеми з екологією залишаться. Ми вирішили розібратися, куди нести використані одноразові рукавички у місті Рівному.

Нещодавно у Рівному відкрилась перша станція сортування сміття, яка знаходиться на вул. Хмільній, 40 поблизу ринку “Дикого”. Ми поспілкувалися із представницею громадської організації «Екологічні» Поліною Полюхович, яка стала ініціаторкою створення пункту прийому сортованого сміття у місті. 

За її словами, за період карантину кількість сміття, яке рівняни відносять до станції, не змінилась. Активні громадяни з чіткою позицією, як і раніше, турбуються про екологічну ситуацію у регіоні. 

До станції приносити гумові рукавички можна. Пані Поліна розповідає, що при використанні рукавиць з метою захисту від вірусу, перед здачею до сортувальної станції їх потрібно скласти у пакет. 

"Зав'яжіть щільно рукавиці у пакет, а тоді приносьте", - зазначає активістка.

Це важливо для убезпечення працівників станції та людей, які контактуватимуть із відходами після Вас.

Ініціаторка створення станції говорить, що з приходом пандемії люди не стали приносити більше рукавичок. Це говорить про те, що не всі розуміють як поводитися з такими відходами і викидають їх у загальний смітник. 

Із самої станції рукавички відвозять до цементного заводу у Бармаках. Там їх використовують як альтернативне паливо. У станції домовленість із цим заводом на постачання різних типів відходів.

Заходи безпеки, які запроваджує влада, а саме - фасування різних категорій продуктів у пакети та заборону наливати каву та чай у власну чашку, Поліна Полюхович сприймає негативно. За її словами, і одноразовий стаканчик може стати причиною інфікування. Те ж стосується і фруктів та овочів, які фасують у пакети. Перед продажем їх торкались руками інші люди, які, теоретично, могли буди носієм вірусу. Також, бактерії можуть лишитися на пакеті. Це додаткове навантаження на екосистему. Все одно, продукти потрібно буде мити. 

Скористатися послугами станції сортування рівняни можуть за таким ж графіком, що і до карантину.

"Ми хочемо працювати стало, щоб люди сміливо приходили до нас. Працюємо з вівторка по п’ятницю з 14 до 19 години, а у суботу з 10 ранку до 15 години", - говорить активістка.

Читайте також