Сказ у Рівне могла принести лисиця: стали відомі деталі нападу кішки на подружжя

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Днями скажена кішка покусала подружжя в одній з рівненських квартир на вулиці Соборній БОС, 69. Тварину усипили, а труп відправили на експертизу до ветеринарної лабораторії – у кішки підтвердили сказ. Територію навколо будинку оголосили неблагополучною територією та ввели карантинні обмеження.

Відомо, що мешканці квартири підібрали травмовану кішку з вулиці. Коли подружжя хотіло зробити перев’язку кінцівок тварині, кішка стала агресивною: спочатку покусала та подряпала жінку, а згодом подряпала власника квартири. У квартирі перебувала також маленька дитина, яка не постраждала.

– Побачивши, що тварина є агресивною, господарі вирішили її усипити. Приїхали волонтери, привезли ветеринарного лікаря, який зробив евтаназію даної тварини. Згодом підтвердили сказ, – розповів начальник Рівненського міського управління Держпродспоживслужби Анатолій Сасовський.

У квартирі подружжя проживає ще одна кішка, яка зі слів господарів, контакту зі скаженою твариною не мала. Тварині зробили щеплення від сказу і будуть спостерігати за її поведінкою.

За словами Анатолія Сасовського, це не перший випадок сказу у Рівному. Два місяці тому в районі Басового Кута виявили скажену лисицю. Зараз в обласному центрі буде проведено комплекс заходів для ліквідації сказу кішки.

– Місця, де перебувала дана тварина, продезинфіковано. Це квартира, дві ветеринарні клініки. Було проведено щеплення кішки, яка є у громадян вдома. Ми будемо проводити профілактичні щеплення у цьому районі. Оголосили неблагополучним районом квадрат, де межують вулиці Дубенська-Соборна, Дубенська-Теліги, перехрестя Теліги-Вербова, перехрестя Вербова-Соборна. Є ще загрозлива зона – Теліги-Дубенська, Дубенська-Макарова, Макарова-Вербова і Вербова-Олени Теліги. У цих зонах будемо проводити профілактичні щеплення від сказу, – пояснив очільник міської Держпродспоживслужби.

На вищезазначеній території два місяці діятимуть певні обмеження. Зокрема, забороняється вивозити домашніх тварин за кордон, проводити виставки та виводки собак. Анатолій Сасовський спростував чутки, що в районі спалаху сказу будуть винищувати безпритульних тварин. Однак наголосив на важливості проведення щеплень для домашніх тварин. Особливо тих, яких господарі підібрали на вулиці.

– Безпритульні тварини можуть бути джерелом інфекції. Хочу звернутися до рівнян, якщо ви вже знайшли безпритульну тварину, обов’язково зверніться в установу ветеринарної медицини, її треба оглянути і зробити щеплення проти сказу, – додав начальник міської Держпродспоживслужби.

Зробити щеплення домашнім улюбленцям можна у наметах в різних районах міста. Процедура є безкоштовною. З графіком проведення щеплень можна ознайомитися нижче.

Анатолій Сасовський припускає, що сказ у Рівне могла принести червона лисиця, яка є основним джерелом збудника захворювання. Тварина мігрує у пошукає їжі на приватні подвір’я та може інфікувати домашніх та безпритульних тварин. Ймовірними шляхами міграції начальник міської Держпродспоживслужби назвав гирло річки Устя в районі Басового Кута, а також поля біля вулиці Макарова.

– Якщо вас покусала собака або кіт необхідно промити рану водою, господарським милом, терміново звернутися в травматичний пункт, який приймає такі випадки поза чергою. Далі лікарі будуть приймати рішення, що робити з травмованою людиною, – зазначив Анатолій Сасовський.

До слова, постраждалі від укусів та подряпин скаженої кішки зараз перебувають у Рівненській центральній міській лікарні. У Держпродспоживслужбі радять громадян вчасно звертатися до лікаря у подібних випадках та вчасно вакцинувати домашніх тварин.

Читайте також