У Рівному обговорили потребу створення Муніципальної варти (ФОТО)

У Рівному відбулося публічне обговорення "Чи варто створювати Муніципальну варту у Рівному?", під час якого підіймались питання важливості впровадження Муніципальної варти у місті, її функції та стан затвердження Положення «Про Муніципальну варту». Повідомляє INFOHUB.

До участі в обговоренні долучилися представники Патрульна поліція Рівненської області . Зокрема, інспектор зі зв'язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Рівненській області Іванна Бояківська наголосила, що поліція підтримуватиме в місті таку ініціативу.

"Якщо потрібно буде організувати навчання чи передати досвід для людей, що працюватимуть у Муніципальній варті, ми залюбки поділимося, розкажемо, будемо всіляко підтримувати, навчати і пліч-о-пліч працювати. Ймовірно, це полегшить нашу роботу. На звільнений час від виконання викликів про вигул собак, впало дерево чи потрібно щось перенести, в той час ми можемо затримати злочинця по "гарячих слідах". Тобто, це не зменшення для нас роботи. Це є її оптимізація, за рахунок того, що ми будемо займатися конкретно поліцейською діяльністю", - наголосила Іванна Бояківська.

Керівник Муніципальної варти в місті Івано-Франківськ Богдан Кухарук та його перший заступник Михайло Шутак розповіли про півторарічний досвід міста.

Так, основними функціями Муніципальної варти є:
- охорона публічного порядку; 
- охорона об'єктів комунальної власності;
- екологічна безпека міста.

"Публічний порядок розділився на патрульні групи і на групи, які спеціалізуються на рятувальних роботах. Тобто, вони мають більший акцент на домедичній допомозі. Охорона об'єктів комунальної власності - це лікарні, центри надання адміністративних послуг. І, відповідно, екологічна безпека слідкує за дотриманням правил благоустрою в галузі екології, яка проводить так звану "освіту населення" з питань екології: боротьба з поліетиленом, боротьба з викиданням відходів, зливи септиків у річку", - розповів Богдан Кухарук.

Керівник Муніципальної варти розповів також про сприйняття їх роботи громадянами міста:

"Стосовно позиції населення щодо роботи Муніципальної варти, то вони різні: є ті, хто сприймають нас, як тих, хто склав на них протокол за порушення норм благоустрою. Але основний відсоток людей - це ті, хто розуміють нашу роботу, підтримують і допомагають  її виконувати. Так, навколо Муніципальної варти створилося середовище волонтерів, яке допомагає нашій діяльності".

На заході також були присутні співавтор Положення "Про Муніципальну варту у місті Рівне" Юрій Дремлюга, а також депутати Рівнеради Любов Романюк та Микола Бляшин.

Депутатка Рівненської міської ради Любов Романюк прокоментувала стан реалізації Положення та акцентувала на бар'єрах, які гальмують процес його прийняття:

"Сьогодні ми обговорювали створення Муніципальної варти на рівні міста. Проект рішення вже підготовлений, Положення "Про створення Муніципальної варти" був написаний більше року тому, обговорений з поліцією та з громадськістю. Відбулося більше десяти круглих столів. Можливо, це питання гальмується через те, що немає прийнятого єдиного закону на рівні держави (на це посилаються й виконавчі органи влади). Відтак, не врегульованими законодавчо залишаються повноваження, які лягають на Муніципальну варту. Припускалося, що протоколи складені Муніципальною вартою будуть оскаржені у суді, оскільки це також законодавчо не врегульовано. Однак, сьогодні ми почули представників Муніципальної варти Івано-Франківська і вони на прикладі свого міста показали, що з 1000 протоколів намагались оскаржити у суді лише два з них. І це неймовірний показник в умовах неврегульованості законодавства."

Насамкінець Любов Романюк додала:

"Я сподіваюся, що Муніципальна варта буде на рівні міста прийнята найближчим часом, повторно розглянута і винесена на сесію. А якщо немає єдиної позиції щодо її запровадження, на базі УЖКГ чи іншого управління буде створений орган, якому надано більше повноважень для вирішення питань благоустрою".

Читайте також