У яких випадках рівненських медиків обстежують на COVID-19

Фото - відкриті джерела

Медичні працівники нині перебувають на передовій у боротьбі зі маловідомою інфекцією COVID-19. Саме вони мають можливість заразитись від пацієнтів. Відтак, періодично їм проводять тести, аби перевірити, чи бодай не інфікувались. Як пояснила завідувачка Центру громадського здоров’я на Рівненщини Олена Гандзюк, після початку епідемії у області, питання обстеження медичних працівників постало дуже гостро:

«Коли стоїть питання обстеження населення на коронавірусну інфекцію, ми дотримуємось чітких протоколів, задекларованих МОЗ, а саме – клінічні прояви та контакт із хворими на COVID-19 або коли людина прибуває із країни, ураженої епідемією. Коли у нашій області почала розвиватись епідемія, потреба обстежувати медиків постала дуже гостро. Хоча, не всі медики підпадають під чіткі критерії. Тоді на комісії ТЕБ та НС розглянули питання, актуальне дуже питання, прийняли рішення, що медики мають право, так як це група високого ризику зараження, вони мають право не лише на захист засобами індивідуального захисту, а в тому числі і на обстеження і методом ПЛР. Але ми повинні зважати, що не всі підряд, ми будемо обстежувати».

За словами пані Гандзюк, медичний персонал обстежують на інфікування COVID-19 у таких випадках:

  • медики із ознаками респіраторної інфекції;
  • медики, які були у безпосередньому тривалому контакті із хворим на COVID-19;
  • контакти контактних медиків або члени їх родини;

«Як показує практика, медики часто приносять COVID-19 у лікарню, а не в лікарні заражаються. Ми повинні розуміти ці епідеміологічні ланцюжки. Наші медики мають серйозну перевагу. Бо із вчорашнього дня мають можливість обстежуватись на COVID-19», - додала завідувачка Центру громадського здоров’я області.

Читайте також