Усього 3 райони області та ще близько 10 ОТГ: перспективи децентралізації на Рівненщині

Наразі в Україні близько тисячі об’єднаних територіальних громад, з них на Рівненщині – 35. До прикладу, у 2015 році в Рівненській області їх було 5, у 2016 році – 13 ОТГ. До кінця цього року планують завершити створення ще орієнтовно 10 таких громад – Городецької, Рафалівської, Володимирецької, Деражненської, Соснівської, Острозької, Ожежнської, Мізоцької, Здолбунівської, Семидубської, Дядьковицької та інших.

«На сьогоднішньому етапі Рівненщина займає тверду «золоту середину» серед усіх областей по реалізації цієї реформи. Найголовніше – ми зробили все для того, аби громади були такими, аби потім ніхто не оскаржував їх утворення. У нас попереду дуже багато роботи над іншими громадами, але я вірю, що у нас все вдасться із такою командою»,  – розповів заступник голови Рівненської ОДА Олександр Корнійчук

На фото: зліва - Микола Шустов - голова Олександрійської ОТГ; Руслан Сивий - директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування; Олександр Корнійчук - заступник голова РОДА та голова Бугринської ОТГ Сергій Пилипчук

Загалом на Рівненщині повинно бути 66 об’єднаних територіальних громад. Звісно, ця кількість може несуттєво коливатися, вже декілька разів вносилися зміни до Перспективного плану, адже громади можуть і об’єднуватися, або ж села об’єднаються не за поданим планом тощо. Щодо подальшої долі районів, то їх в Рівненській області планують лишити тільки три (госпітальні округи). Як пояснив Директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий, це буде Рівненський, Сарненський та Дубенський:  

«Якщо говорити про наступні етапи адміністративної реформи, то ми плануємо і вже обговорюємо питання трьох об’єднаних районів, які повинні бути створені у нас в Рівненській області. Нині ж обговорюємо в експертному середовищі, з ОТГ, з органами місцевого самоврядування, з містом обласного значення. Невдовзі матимемо три райони – Сарненський, Рівненський і Дубенський. Літом ми будемо ці питання обговорювати. Думаю, терміни цих змін будуть пришвидшуватися в тому числі і цієї реформи. Ми вже п’ятий рік це обговорюємо, пора підводити риску і бюджетний фінансовий рік починати з 1 січня 2020 року вже в нових кордонах об’єднаних районів».

Карта госпітальних округів Рівненської області:

Читайте також