Відомо, скільки людей захворіли на гепатит В на Рівненщині цьогоріч

Гепатит В — це небезпечна для життя вірусна інфекція печінки, яка може перейти в хронічну форму, та призвести до раку і смерті.

У Рівненській області в І кварталі 2024 року на вірусний гепатит В захворіло 4 осіб, показник склав 0,35 на 100 тис. нас. (в І кварталі 2023 року – 13 осіб).

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Дітям до 1 року гепатит загрожує найбільше. У цьому віці 90% випадків гепатиту В переходять у хронічну форму, і ризик летального завершення досить високий. З віком ризик знижується — хронічними стають 30-50% випадків. У 20-30% людей, інфікованих гепатитом В у дитинстві, згодом розвивається цироз та рак печінки. Зараження гепатитом в дорослому віці також небезпечне і може закінчитися смертельно через роки.

Гепатит В невиліковний, та йому можна запобігти завдяки вакцинації. Захисний ефект щеплення зберігається щонайменше 20 років, часом — протягом усього життя.

За Національним календарем щеплень дитина має отримати три дози вакцини:

  • 1-ше щеплення — протягом 24 годин після народження;
  • 2-ге щеплення — у 2 місяці;
  • 3-тє щеплення — у 6 місяців.

Якщо дитина не була вакцинована вчасно, щеплення роблять за схемою «0-1-6», тобто друга доза вводиться через місяць після першої, а третя — через 6 місяців після першої.

За цією ж схемою роблять щеплення і дорослим, яких не вакцинували від гепатиту В у дитинстві. Це щеплення додали в національний календар 2001 року. Тож якщо ви народилися раніше і ви – не лікар чи лікарка, то, ймовірно, не маєте цих щеплень. Тому вам варто їх зробити власним коштом – купити вакцину в аптеці та вакцинуватися у сімейного лікаря. Якщо дорослої вакцини немає в продажу, можна ввести дві дитячі дози.

Гепатит В передається статевим шляхом, через кров під час поранення та надання медичної допомоги. На додачу, дитина може заразитися від інфікованої матері під час пологів. Важливо вакцинуватися проти гепатиту В військовим та їхнім родинам, волонтерам та волонтеркам. Якщо ваш партнер чи партнерка колись перенесли гепатит В, вам необхідно зробити щеплення.

Читайте також