Як Росія «блокує» освіту Рівненщини

 Скандальна реорганізація

На Рівненщині уже більше року триває реорганізація навчальних закладів. Така собі освітня децентралізація. В територіальних громадах має бути створена головна (опорна) школа та кілька філій. Це дає змогу набрати нормальні за чисельністю класи. Адже були такі навчальні заклади, в яких працювало більше педагогів, ніж навчалося дітей. В таких школах (філіях) можуть здобувати освіту «першачки» або взагалі з неї зроблять дитячий садок.

Для підвозу до опорних шкіл дітей з сусідніх населених пунктів потрібен транспорт. Закупити шкільні автобуси мали за рахунок 27 мільйонів гривень цільової субвенції, яку прислали з Києва. Але щось пішло не так.

Із закупівлі перших дев’яти шкільних автобусів команда Блоку Петра Порошенка на Рівненщині зробила цілу виставу в радянському стилі. Чиновники разом з директорами шкіл перерізали червону стрічку. Під час дійства «губернатор» Олексій Муляренко всім розповідав, що це найліпші автобуси. Але після вистави керівництво Рівненщини буквально «завалили» компроматами. Звідкись взялася інформація, що ці машини містять російські комплектуючі. Іншими словами, місцева влада за українські гроші купила гарно замаскований російський товар. А це – фінансування економіки держави-агресора.

Гроші - Порошенку

Інформаційна лавина серйозно підмочила репутацію усього керівництва області. Подекуди це мало вигляд знущання підлітків над першокласниками. Олексія Муляренка та всю його команду просто інформаційно розмазали по стіні. Лише потім стало відомо, звідки ноги ростуть. Подейкують, що з Києва надійшов наказ усім обласним адміністраціям купувати автобуси саме у корпорації «Богдан». За інформацію Forbs, вона опосередковано через поставлені на неї відповідні креатури, належить до бізнес-імперії Петра Порошенка

На Рівненщині влада не змогла «спустити» гроші, куди треба, бо співпрацювала із активістами ГО «За чесний тендер». Потенційна економія на закупівлі склала 6.8 мільйонів гривень. Бо «фірма Президента» пропонувала свої послуги дорожче.

Перестрілка з СБУ

За нашою інформацію, злив про російські комплектуючі відбувся саме з СБУ. Це й пояснює перестрілка новинами між ОДА та силовим відомством.

«СБУшники» констатували, що куплені автобуси «Мрія» вони не перевіряли і висловили глибоке занепокоєння.

«Враховуючи російську агресію проти України та анексію частини її території, СБУ вважає неприпустимим підтримання бізнес-стосунків з агресором, в першу чергу, при закупівлі товарів російського виробництва за бюджетні кошти», - йшлося у заяві спецслужби.

 

Лише зараз стає зрозуміло, для чого вони злили цю інформацію. Її одразу використали політики. Адже це реальна нагода насолити правлячій команді в області.

Переляк

Через громадський осуд керівництво Рівненщини буквально засунуло голову в пісок. Іншого рішення Олексій Муляренко знайти не спромігся. Закупівля ще десяти вкрай необхідних автобусів була відмінена. Адже виграла б компанія «Радіал Україна», яка продала скандальні «ПАЗики». Тому дітей прирекли йти до школи пішли.

Читайте також