Як змінилася медицина Рівненської області за минулий рік?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

На сесії обласної ради депутати затвердили звіт щодо впровадження медичної реформи в області. 

Станом на 1 січня цього року в області функціонує 105 закладів охорони здоров’я, з них 46 стаціонарних, 31 центр первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) (з мережею підпорядкованих 193 амбулаторією загальної практики/сімейної медицини та 605-ма ФАПами),  13 самостійних лікарських амбулаторно-поліклінічних закладів, обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (структурними підрозділами якого є 3 станції, 18 підстанцій, 30 пунктів постійного базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги ), 3 санаторії та 10  інших медичних закладів.

У сільській місцевості функціонує 132 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. В галузі охорони здоров'я області працює понад 4,5 тис. лікарів, з них 63,4% мають вищу та першу кваліфікаційну категорію.  показник забезпеченості лікарськими посадами - 43,3 на 10 тис. населення. Забезпеченість лікарями – фізичними особами на 10 тис. населення дещо збільшилась і становить 39,0 на 10 тис. населення. Укомплектованість штатних посад лікарів фізичними особами становить 90,0%.

У процесі реформування вторинної (спеціалізованої) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги:

 - на теренах області створено 3 госпітальних округи (Рівненський, Сарненський, Дубенський). Склад госпітальних округів затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 200-р «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів». У всіх госпітальних округах створені Госпітальні ради:

- створений комунальний заклад «Обласний центр громадського здоров’я» Рівненської обласної ради ; 

- на базі комунального закладу «Рівненський обласний госпіталь  ветеранів війни» Рівненської обласної ради створений «Республіканський центр лікування та реабілітації наслідків нейротравм» для довготривалого лікування важких травм головного та спинного мозку; 

- завершені роботи по будівництву ІІ-го пускового комплексу Рокитнівської центральної районної лікарні;

Для КЗ «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр» ім. В. Поліщука за кошти обласного бюджету придбано 16-зрізовий комп’ютерний томограф OPTIMA CT 520, вартістю 11,5 мільйона гривень 

- для КЗ "Обласний перинатальний центр" Рівненської обласної ради за кошти обласного бюджету придбано  сучасний рентгенапарат, вартістю близько 5 мільйонів гривень

Дороговартісне медичне обладнання – лапароскопічну стійку (1,4 млн. грн.) придбано для Гощанської центральної районної лікарні.

На базі   Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру  ім. В. Поліщука відкрито філію Державної установи “Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України ”.

У рамках регіонального субпроекту «Підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб системи кровообігу в Рівненській області на період з 2015 по 2020 роки»  спільного з МОЗ України проекту Світового банку  «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» :

- відкрито сучасний кардіологічний центр на базі відділення інтервенційної радіології КП «Рівненська обласна клінічна лікарня» Рівненської обласної ради, для укомплектування якого закуплено та встановлено ангіографічний комплекс, спеціалізований кардіо-васкулярний сканер, апарати штучної вентиляції легень (поставлено 22 одиниці надсучасної техніки європейського зразка).

- проведено 49 тренінгів та підготовлено понад 1000 лікарів первинної ланки з питань сучасних аспектів тактики ведення та лікування хворих на артеріальну гіпертензію та ішемічну хворобу серця;

- закуплено  59 одиниць діагностичного обладнання  для центральних районних та міських лікарень;     

- розпочато впровадження системи електронної картки пацієнта та спеціалізованого медичного реєстру.

В результаті заощадження  коштів від проведених тендерних закупівель в рамках проекту Світового банку планується створити  ще один серцево-судинний центр на базі КЗ "Сарненська центральна районна лікарня" Сарненської районної ради.

Нагадаємо, раніше заступник начальника управління охорони здоров’я області Олег Вівсяник розповів, що в області вже завершили ремонт трьох лікарських амбулаторій, одну вже відкрили (в Заборолі).

«Наразі проводиться побудова 34 нових лікарських амбулаторій. Зважаючи на дані будівництва  і визначеної економії, можливо побудувати ще 7 нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Із побудованих, 22 амбулаторії – із житлом для сімейного лікаря. Загалом на будівництво цих амбулаторій заплановано 226 млн гривень. Кожна лікарська амбулаторія буде забезпечена санітарним транспортом, системою телемедицини для надання відділеної медичної консультації лікарями вторинної та третинної ланки», - розповів Олег Вівсяник.

Весь текст звіту можна знайти тут. 

Читайте також