Які роботи слід виконати у жовтні в саду та на городі: поради

Жовтень - середина осені. Це і збір врожаю, і одночасно підготовка саду до майбутньої зими.

Про це йдеться у дописі від Дендроферма сім'ї Бережнюк

До наших рекомендацій щодо робіт у саду в жовтні, варто робити поправку на свій регіон і на свій клімат. Так, в північних регіонах деякі рекомендації як раз підходять для жовтня, а в південних деякі цілком можна «відсунути» на листопад. Тому дуже важливо в цей період уважно стежити за прогнозом погоди, яка стає мінливою, з різкими перепадами температури та дощами. Навіть невеликий заморозок може згубити деякі рослини й плоди.

Корегуйте відповідно до свого асортименту рослин і конкретними погодно-кліматичними умовами свого регіону, своїм досвідом.

Що робити в жовтні в саду?

  1. Полив дерев і кущів. Мета такого поливу – добре промочити всю кореневу систему рослини. Це допоможе запобігти висушуванню кореневої системи в промерзлій землі.
  2. Збір урожаю пізніх сортів яблунь і груш проводять до свята Покрови (14 жовтня). Це слід робити в суху погоду, плоди відразу помістити в прохолодне місце, а з настанням холодів переносять в підвал для зимового зберігання. Хоча яблука і груші на гілках здатні перенести короткочасні заморозки до -6 ° С, краще цього уникнути. Нижчі температури пошкоджують структуру м'якоті, такі плоди дуже погано зберігаються. В той самий час збирають ягоди чорноплідної горобини, трохи пізніше приступають до прибирання айви, яка дозріває тільки до середини місяця.
  3. Побілка дерев. Правильно виконана побілка захистить дерева від шкідників, хвороб і морозобоїн. Для цього необхідно використовувати сучасні садові фарби, які протримаються на корі дерева до весни та врятують їх від опіків. В крайньому разі можна використовувати водоемульсійну фарбу світлого кольору, яка відбиватиме сонячні промені, або спеціальну «дідівську» суміш: на 10 л води беруть 2-3 кг вапна, 300 г мідного купоросу й 1 кг глини. Можна скористатися садовим бинтом чи агроволокном і обмотати ними стовбур та скелетні гілки дерев. Таким чином Ви захистите їх і від весняного сонця, і водночас від весняних гризунів (зайців), які в голодну пору можуть погризти кору ваших дерев.
  4. Мульчування пристовбурних кіл. Це захистить поверхневу кореневу систему від вимерзання. Пристовбурові кола слід мульчувати шаром не менше 5-8 см. Для мульчі можна використовувати різну сировину: солому, скошені сухі бур’яни, перепрілу стружку, кору, сухе листя. А щоб не заводились у мульчі миші, додайте до неї сухий сосновий опад. Можна мульчувати торфом. Миші в ньому не гніздяться.
  5. Укриття на зиму винограду й інших теплолюбних рослин.
  6. Підготовка до зими контейнерних рослин. У таких рослин повністю видалити листя і занести в приміщення з температурою +0…+8°C. Не забувайте їх періодично поливати (помірний полив приблизно один раз на місяць).
  7. Коли опаде листя, провести прибирання.
  8.  Обрізка. Провести санітарну обрізку плодових дерев і ягідних кущів. Формуючи обрізку краще відкласти до повного опадання листя, але проводити при плюсовій температурі.
  9.  Обробка рослин від шкідників і хвороб 7% розчином карбаміду (сечовини), 5% залізним купоросом, 3% розчином мідного купоросу та бордоської рідини.
  10.  Пересадка та посадка дерев. Щоб саджанці добре приживались, необхідно заздалегідь приготувати посадкову яму.
  11.  Розмноження. Жовтень - це гарний час для розмноження живцями декоративних і плодових кущів, багаторічних рослин.
  12.  Стрижка живоплотів з хвойних і листяних рослин. Тоді й взимку вони будуть мати гарний вигляд, надаючи вашому саду акуратності та вишуканості.
  13.  Перевірити опори ліан і кріплення їх на опорах.
  14. Збирання та висівання у ґрунт насіння ялівцю, сосни, ялини, туї, липи, катальпи, клена, горобини, берези та наших улюблених плодових і декоративних культур.
  15. Прибравши врожай, і провівши прибирання пристовбурних кіл можна приступати й до підгодівлі органічними та неорганічними добривами.
  16. Знищення зимових гнізд шкідників.
  17. Підготовка ям для весняних посадок.
  18. Звільніть стовбури й скелетні гілки дерев від лишайників. Для цього зробіть 7-10% розчин залізного купоросу (одна столова ложка купоросу на 300 г води) і нанесіть цей розчин на лишайники. Через кілька днів вони самі впадуть на землю.

Читайте також